21 järvar är kvar på licenskvoten när den stoppade jakten kunde återupptas idag i Jämtland sedan förvaltningsrätten i Luleå avslagit Rovdjursföreningens överklagande.

Licensjakten på järv har startat igen

Förvaltningsrätten i Luleå avslog idag Rovdjursföreningens överklagande av licensjakten på 25 järvar i Jämtland. Jaktbeslutet inhiberades, stoppades, av rätten i Luleå på premiärdagen för licensjakten den 1 oktober.

Jakten återupptogs under förmiddagen. Klockan 11:30 uppdaterade vi vår telefonsvarare. Det är en slutgiltig dom från förvaltningsrätten, säger Malin Larm, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

När jakten stoppades hade rovdjursjägare redan hunnit fälla fyra järvar.

Att inhiberingsbeslutet kom så sent berodde på att en medarbetare på länsstyrelsen råkat skicka Rovdjursföreningens överklagande till fel förvaltningsrätt.

Den rätten avslog Rovdjursföreningens överklagan. 

Rovdjursföreningen överklagade då till kammarrätten i Sundsvall, som upphävde domen eftersom den hanterats vid fel förvaltningsrätt. 

Kom in efter expeditionstid

Först dagen före jaktstart, måndagen den 30 september, landade ärendet på bordet hos förvaltningsrätten i Luleå efter att expeditionen stängts. Dagen efter, den 1 oktober, beslutades om stopp i jakten på premiärdagen.

Flera rovdjursjägare med hundar som rest upp till Jämtland för järvjakten upprördes över den sent stoppade licensjakten.

Läs om en av dem här:

Idag kom domen

Idag kom domen från förvaltningsrätten i Luleå, som innebär att Rovdjursföreningens överklagande avslås. Därmed startade jakten igen idag.

Skyddsjakten sker för att freda renskötseln i länet.

”Klara och tydliga mål”

”Förvaltningsrätten bedömer att länsstyrelsen angett klara och tydliga mål i beslutet. Det framgår att de aktuella områdena inom samebyarna har hög koncentration av järv och förvaltningsrätten finner inte skäl att ifrågasätta att detta kan medföra ökade skaderisker. Förvaltningsrätten bedömer därmed att de angivna syftena är godtagbara och i tillräcklig grad kan förväntas uppnås med den beslutade jakten”, skrivs det i domen.

Eftersom det är en selektiv jakt under strängt kontrollerade förhållanden får licensjakten grönt ljus av förvaltningsrätten i Luleå.

– Det känns bra att det är nu är prövat och att överklagan avslås. Det är ett kvitto på att våra bedömningar är korrekta, säger Malin Larm.

Kvoter i olika jaktområden

”Av det överklagade beslutet framgår att den aktuella jakten har riktats mot ett bestämt antal järvar för vart och ett av de olika jaktområdena. Jaktområdena har valts ut efter samråd med länsstyrelsen och utgör delar av de aktuella samebyarnas betesmarker. Jaktens riktas således mot de områden som är mest skadeutsatta och där det förväntas göra störst nytta för rennäringen. Förvaltningsrätten bedömer även att större jaktområden kan underlätta för tilldelningen att fyllas. Förvaltningsrätten anser således att beslutet kan anses vara tillräckligt selektivt”, skriver rätten.

Strikt kontrollerad jakt

Jakten är strikt kontrollerad i ju med ”tidsmässiga begränsningar och krav på bland annat rapportering av fälld eller påskjuten järv, fortlöpande kontroll av hur många järvar som återstår av tilldelningen och besiktning av fällda djur och skottplats/fallplats”.

Jakten får nu pågå till och med den 31 december om inte områdeskvoterna är uppfyllda innan dess. 

21 järvar kvar på kvoten

I skrivande stund är det fortfarande 21 järvar kvar på kvoten, lika många som när jakten stoppades den 1 oktober.

Ytterligare ett överklagande har kommit in om jakt i Natura 2000 områden, uppger Malin Larm.

– Men där finns inget beslut om inhibition.