Stövarna får åka hem sedan dagens jaktpremiär på järv i Jämtland stoppats av förvaltningsrätten i Luleå. Rovdjursjägaren Jonte Helin från Orsa är upprörd över det sena beskedet och dålig information.

Järvjakten stoppad – rovdjursjägare upprörd

Idag skulle den rekordstora licensjakten på 25 järvar starta i Jämtland. När rovdjursjägaren Jonte Helin skulle kolla läget för områdeskvoterna på länsstyrelsens telefonsvarare var beskedet att järvjakten inhiberats tills vidare. ”Jakt efter järv får inte bedrivas i Jämtlands län”, förkunnas det i telefonsvararen.

Jonte tillhör de dedikerade rovdjursjägare som är upprörda över dagens besked i sista stund.

Han bor i Orsa och har åkt upp till Jämtland med sina rovdjursstövare och en jaktkompis efter att ha blivit inbjuden att jaga järv på en mark.

Sitter i bilen hem till Dalarna

– Nu sitter jag i bilen på väg tillbaka, säger han i den brusande mobiltelefonen.

Det var första gången han skulle jaga järv i Jämtland.

Ville ha tidigare besked

– Det är lite snopet att få det här beskedet samma dag som licensjakten skulle börja. Beslutet kunde väl ha kommit lite tidigare, tycker Jonte Helin.

– Det är folk som tagit ledigt och åkt långt för jakten. Det är tråkigt att så mycket tid går förlorad, tillägger han.

Saknar information från myndigheterna

Dessutom saknar Jonte Helin information. Inget har lagts ut på länsstyrelsens webbsida om den stoppade jakten.

– Jag har försökt ringa till länsstyrelsens handläggare men det blev inget svar, berättar han.

Jaktkompisen har i sin tur försökt ringa till förvaltningsrätten i Luleå, som beslutat stoppa (inhibera) länsstyrelsens beslut i väntan på ett slutgiltigt ställningstagande till den överklagade licensjakten på järv.

Ville veta när det kan bli besked

– Det vi ville veta är hur länge det kan dröja innan det kommer besked hur det blir med jakten, förklarar rovdjursjägaren från Orsa.

Jaktstarten var satt till den 1 oktober.

”Konstigt att det dröjde”

– Det är konstigt att det dröjde ända tills idag innan jakten stoppades. Kunde dom inte ha avgjort det lite tidigare? undrar Jonte Helin.

– Men kompisen blev bortkopplad när han ringde till förvaltningsrätten, säger Jonte Helin.

Överklagades runt den 24 september

Det var runt den 24 september som överklagandet från Rovdjursföreningen sändes in till domstol. Föreningen har även begärt inhibition.

Rovdjursföreningen har främst vänt sig mot argumentet att licensjakten behövs för att freda renskötseln i Jämtland.

Järvar är ”medelmåttiga jägare”

Järvar är i själva verket ”medelmåttiga jägare” och lever främst av renkadaver. Klimatförändringar kan också ta död på renar, argumenterar rovdjursfantasterna.

Rovdjursföreningen anser därför att det är bättre att bara ha skyddsjakt på järv och dessutom satsa på ekonomisk ersättning till renskötare när rovdjur tagit renar.

Hamnade i fel domstol

Bakgrunden till det sena inhiberingsbeslutet från förvaltningsrätten i Luleå är att överklagandet först hamnade i fel domstol – hos förvaltningsrätten i Härnösand. Där avslogs föreningens begäran om inhibition.

Då gick Rovdjursföreningen vidare till Kammarrätten i Sundsvall.

Skickades vidare till Luleå

Där konstaterades att förvaltningsrätten i Härnösand var fel domstol att pröva licensjakten. Därmed skickades överklagandet vidare till förvaltningsrätten i Luleå, som alltså idag fattade beslut om inhibering.

I skälet för inhibering ingår att den snurriga domstolshanteringen gjort att det skulle kunna börja skjutas järvar från den 1 oktober, innan beslutet om licensjakt hann prövas av domstolen i Luleå.

Kom in när expeditionen stängts

Handlingarna kom in till förvaltningsrätten i Luleå först efter expeditionstid den 30 september.

Det blir även inhibering av beslutet eftersom utgången av den juridiska prövningen ses som oviss.