Olov Hallquist är chef på viltenheten vid länsstyrelsen i Jämtland och tycker att han och hans underordnade gjort vad de kunnat för att minimera strulet som drabbade jägare när järvjakten blåstes av. Foto: Gettyimages och privat, montage

Så gick det till när järvjakten plötsligt stoppades

Länsstyrelsens viltchef i Jämtland, Olov Hallquist, anser att myndighetens personal meddelade den stoppade järvjakten korrekt och så snabbt det var möjligt. "Det blev en juridisk soppa av det här", säger Olov Hallquist.

Fakta:

* Länsstyrelsen i Jämtland fattade beslut om licensjakt på 25 järvar i Jämtland. Jakttid: 1 oktober till 31 december.

* Jakten ska minska skadorna för rennäringen.

* Rovdjursföreningen överklagade och tjänstemän på länsstyrelsen skickade, av misstag, ärendet till fel förvaltningsrätt.

* Förvaltningsrätten i Luleå har nu stoppat jakten och ska utreda om jaktbeslutet är lagligt.

Det var några timmar in på premiärdagen av licensjakten på järv i Jämtland som jakten plötsligt stoppades genom så kallad inhibition. Det skedde efter överklagan av Svenska Rovdjursföreningen.

Då hade redan fyra järvar hunnit skjutas.

Det blev strul med hanteringen av Rovdjursföreningens överklagan. Handläggare på länsstyrelsen i Jämtland vidaresände den till förvaltningsrätten i Härnösand, som normalt hanterar överklaganden gällande beslut i Jämtland.

"Mänskligt misstag"

Det var ett misstag av länsstyrelsens tjänstemän i Jämtland. "Förordningen om allmänna domstolars behörighet" anger att det är förvaltningsrätten i Luleå som ska hantera alla ärenden rörande stora rovdjur.

- Att vi skickade fel var ett mänskligt misstag, säger Olov Hallquist, chef för viltförvaltningen på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Rovdjursföreningens överklagande skickades den 20 september till förvaltningsrätten i Härnösand.  Rätten avslog Rovdjursföreningens överklagan. 

Rovdjursföreningen överklagade då till kammarrätten i Sundsvall, som upphävde domen eftersom den hanterats vid fel förvaltningsrätt. 

Först dagen före jaktstart, måndagen den 30 september, landade ärendet på bordet hos förvaltningsrätten i Luleå, som beslutade om stopp i jakten på premiärdagen, tisdagen den 1 oktober.

Då hade jakten redan hunnit pågå några timmar och fyra järvar skjutits.

Klockslagen

- Beslutet från förvaltningsrätten i Luleå kom till vårt diarium klockan 09.21. 09.44 meddelade diariet våra handläggare och klockan 10.12 avlyste vi jakten. Det sker genom att vi läser in ett meddelande på vår telefonsvarare för rovdjursjakt. Den är juridiskt bindande - jägarna är skyldiga att hålla koll på återstående tilldelning via telefonsvararen, berättar Olov Hallquist, viltchef på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Jämtland har ingen sms-tjänst som meddelar jägarna ändringar i beslut. 

- Vi räknar inte heller med att jägarna ska söka upp vår webbsida. Det är telefonsvararen som gäller och den är juridiskt bindande, säger Olov Hallquist.

Jaktjournalens redaktion har varit i kontakt med flera jägare som rest långa sträckor för att kunna delta i jakten. Olov Hallquist menar att länsstyrelsens tjänstemän gjort vad de kunnat för att mildra smällen gentemot jägarkåren.

- Vi kunde inte göra mer än att invänta förvaltningsrättens beslut och avlysa så snabbt vi kunde. Vi kan inte kompensera jägarna. Det har vi varken skyldighet eller resurser att göra, säger Olov Hallquist.

Massdödsärenden

De svenska myndigheterna har bedömt att den svenska järvstammens bevarandestatus är stabil och ligger över det så kallade referensvärdet som Sverige rapporterar till EU. Jämtland har i den senaste inventeringen bedömts ha 176 järvar. För att lindra skadorna för rennäringen beslutades om licensjakt på 25 individer.

Svenska Rovdjursföreningen motsätter sig licensjakt och menar att det räcker med skyddsjakt. Föreningens ordförande, Magnus Orrebrant har pekat på att järven till stor del lever på kadaver och är en relaltivt harmlös jägare.

Olov Hallquist på länsstyrelsen håller inte med.

- Vi delar inte den bilden. Den kan vara en väldigt effektiv jägare, när den får rätt förutsättningar. Många gånger när vi haft så kallade massdödsärenden, alltså mer än tio döda renar på sju dagar, är det ofta järvar som varit i farten. Järven är lite av en opportunist. När den kan gå uppe på snön och renarna sjunker ned, blir det snabbt stora skador på ren, säger Olov Hallquist.

Han och hans personal på länsstyrelsen kan också konstatera att det många gånger är svårt att dokumentera järvdödade renar.

- De styckar renarna och bär iväg och lagrar kroppsdelarna. Har hänt att dödade renar förvunnit på mindre än ett dygn och när vår personal anlänt har det bara funnits lite blod kvar i snön, berättar Olov Hallquist.

"Ganska osmakligt"

Rovdjursföreningen anför samma argument mot järvjakt som när de vill stoppa jakt på exempelvis varg: Stammen är för liten och sårbar och till stort intresse för "allmänheten och friluftslivet", som föreningen skriver i sin överklagan.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Jägareförbundet, beklagar att det blir rättslig tvist också om järvjakten.

- Det är tyvärr så att Rovdjursföreningen i grunden är emot att vanliga jägare får möjlighet jaga järv. Jag tycker att det är bättre än att naturbevakare och andra tjänstemän på länsstyrelserna avlivar dem i lyorna, vilket jag personligen tycker är ganska osmakligt, säger Gunnar Glöersen.

Han poängterar att den beslutade inhibitionen, alltså stoppet i jakten, inte nödvändigtvis behöver betyda att jakten underkänns helt.

- Det finns definitivt fall där domstol först inhiberat jakten och sedan sagt okej till den, säger Gunnar Glöersen.