Jens Frank på Viltskadecenter vill inte rekommendera att hästägare får stängselbidrag för att försöka skydda sig mot vargangrepp. En orolig ponnyägare tycker att det beskedet borde omprövas.

Olika syn på vargskydd vid hästhagar

Den stoppade skyddsjakten på den ponnydräpande vargen i Västra Götaland skapar oro bland hästägare. Allan Grimling utanför Falköping har sex hästar och vill att även hästägare ska kunna få bidrag till rovdjurssavvisande elstängsel. Men det är inget som Jens Frank på Viltskadecenter vill jobba för.

I april blev två shetlandsponnyer vargdödade utanför Norrtälje. Förra helgen angreps två minishetlandsponnyer i Skövde kommun. Ett sto dödades. En hingst skadades.

Allan Grimling utanför Falköping bor några mil från den senaste vargattacken mot hästar. Han tycker att det blivit för många vargar runt hans hästhage med sex hästar, som är welsh- och shetlandsponnyer. Bland annat har han två fjolårsföl.

”Har haft varg springande här”

– Vi har haft varg springande här. Med en radie på fem mil finns det sex vargrevir här omkring. Är det rimligt? undrar ponnyägaren.

– Det måste finnas rim och reson hur många vargar det finns. Någon borde sätta sig ned och räkna på hur mycket skattepengar som försvinner om både jägare och hästägare lägger av på grund av varg och slutar köpa till exempel vapen och hästfoder, tillägger han.

Kostsamt att sätta upp elstängsel

Att förbättra staketen vid hästhagarna med eltrådar har kostat mycket för Allan Grimling.

– Det är cirka 2,5 kilometer med eltrådar bara vid en hage, kommenterar han.

Har kontaktat länsstyrelsen om bidrag

Han har uppvaktat länsstyrelsen i Västra Götaland för att få bidrag till RAS, rovdjursavvisande stängsel med eltrådar. Beskedet har varit att hästägare inte kan få RAS-bidrag.

Den skrattande ponnyn. Hästägaren Allan Grimling vill att hans sex hästar ska fortsätta vara nöjda och slippa ha fler vargar som springer i närheten av hästhagen.

– Dessutom var det någon från länsstyrelsen som påstod förra året i ett telefonsamtal att ”vargar tar inte hästar”, minns Allan Grimling.

Påståendet stämmer inte

Men det påståendet om vargar och hästar stämmer inte.

Viltskadecenter, som är knutet till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, sammanställer rovdjursskador vid angrepp på boskap, hästar och hundar.

Pikant nog fick den dåvarande chefen för Viltskadecenter, Inga Ängsteg, två minishetlandsponnyer vargdödade vid sin gård norr om Lindesberg. Det hände 2014.

Fler vargangrepp på hästar har inträffat.

Sammanställning av vargangrepp mot hästar

Jaktjournalen har bett Jens Frank på Viltskadecenter att via databasen Rovebase kolla exakt hur många vargangrepp mot hästar som dokumenterats i Sverige genom åren.

– Jag har sorterat bort tre äldre fall med indirekta skador på häst som finns registrerade i Rovbase, där dokumentationen är av typen att vargspår har setts i ett grustag cirka 300 meter bort och att det därför skulle kunna vara varg som har skrämt dem, förklarar Jens Frank om sammanställningen.

Tio hästar angripna av varg sedan 2008

Sammanställningen visar att det sedan 2008 inträffat fem vargangrepp på hästar, där sammanlagt sju hästar dödats och tre skadats.

Nu pekar allt på att den allt tätare vargstammen i södra Sverige kommer att resultera i fler vargtagna hästar.

”Annars vågar vi inte ha kvar hästarna”

– Om det ska vara så här mycket varg är det självklart att vi hästägare ska få RAS-bidrag. Annars kommer vi inte våga ha våra hästar kvar. Totalt handlar om tusentals hästägare som kan lägga av, kommenterar Allan Grimling.

Men Jens Frank är inte med på den tankegången.

– Vi kommer inte att rekommendera RAS-bidrag för hästhagar. Om vi tittar på siffrorna är risken för vargangrepp bara en bråkdel av det som gäller för fårägare. Det finns ingen rim och reson att omfördela pengar från fårägare till hästar, fastslår Jens Frank.

Mer bidragspengar och färre vargar

Allan Grimling håller inte med om det tankesättet.

– Det borde handla om att avsätta mer stängselbidrag, så att fördelningen inte sker på fårägarnas bekostnad. Dessutom borde man se över hur mycket varg vi ska ha, replikerar ponnyägaren.

FAKTA: TIO HÄSTAR ANGRIPNA AV VARG

Det är ovanligt att hästar angrips av varg i Sverige, men det har inträffat på senare år.

Här är sammanställningen från Viltskadecenter av dokumenterade vargangrepp mot hästar, hämtat från databasen Rovebase:

2024 (september) – En häst dödad och en skadad.

2024 (april) – Två hästar dödade.

2014 (augusti) – Två hästar dödade.

2013 (augusti) – En häst död och två skadade.

2008 (juli) – En häst död.

Karta från Rovebase med röda kvadrater för de fem vargangreppen på hästar från 2008 till september i år.