Förvaltningsrätten har stoppat skyddsjakten på en ponnydräpande varg i Västra Götaland sedan vargfantaster bland annat hävdat att en enda vargdödad häst inte kan ses som ”allvarlig skada”.

Skyddsjakt på ponnydräpande varg stoppad

Idag beslutade förvaltningsrätten i Luleå att inhibera länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på den ponnydräpande vargen i bland annat Skövde kommun. Det innebär att jakten nu stoppats i väntan på ett avgörande beslut i förvaltningsrätten. En enda vargdödad häst kan inte ses som ”allvarlig skada”, tycker Rovdjursföreningen i överklagandet.

Senast den 23 september ska länsstyrelsen sända in ett svar till förvaltningsrätten om den stoppade skyddsjakten.

– Jag tror inte den spelar någon roll vad vi skriver och när vi sänder in det. Skyddsjakten kommer att vara stoppad tills vidare ändå, säger Mia Bisther på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Drar kortet om ”genetiskt viktiga” vargar

I sitt överklagande drar Nordulv kortet om ”genetiskt viktiga” vargar:

”Att reviret inte är genetiskt viktig stämmer inte då hanen är en så kallad F2 ursprungligen från Tiveden. Om det visar sig vara en avkomma så blir den en genetiskt viktig F3. Dessa har ett högre genetiskt värde än vargstammen i stort”, skriver vargaktivisterna.

En vardödad häst inte ”allvarlig skada”

Vid angreppet i ponnyhagen i helgen dödades en ponny och en skadades

Rovdjursföreningen hävdar att en vargdödad häst hittills inte räcker för att skyddsjakt behövs på grund av allvarlig skada.

”Gått en hel sommar utan fler angrepp”

Angreppet mot får den 5 juni och i ponnyhagen den 16 september visar att ”det förflutit en hel sommar utan att ytterligare angrepp har ägt rum”, anför Rovdjursföreningen.

”Fanns det bra och fungerande stängsel? Fanns det rovdjursavvisande stängsel vid angreppet på får? Länsstyrelsen säger inget om detta och det är omständigheter som måste vägas in i bedömningen av om det finns risk för allvarlig skada”, argumenterar Rovdjursföreningen.

Nya riktlinjer om skyddsjakt godtas inte

I praktiken innebär inhiberingen att förvaltningsrätten inte per automatik godtar Naturvårdsverkets nya riktlinjer när skyddsjakt ska kunna beslutas av en länsstyrelse. Enligt de nya riktlinjerna ska det räcka med ett vargangrepp på hästar. Men det är ännu inte landat i rättspraxis, har förvaltningsrätten tidigare konstaterat.

Utgången i målet ses ”som oviss”

Det här är dock inget som förvaltningsrätten går in på i skälen för beslutet att stoppa skyddsjakten.

I beslutet skrivs bara att förvaltningsrätten ”bedömer, utifrån vad som hittills framkommit, att utgången i målet framstår som oviss”.

Det är en standardformulering som inte säger något om vad som var avgörande i vargfantasternas överklagande.