Skyddsjakten väster om Lerdala på den ponnydräpande fjolårshannen från Klyftamonreviret förlängs fram till den 16 oktober.

Förlängd skyddsjakt på ponnydräpande varg

Länsstyrelsen har idag, onsdag, beslutat att förlänga tiden för skyddsjakt på den varg som angrep och dödade en mini-shetlandsponny i mitten av september. Jakten är förlängd till och med den 16 oktober.

Det har varit flera turer kring skyddsjakten. Den 16 september beslutades om skyddsjakt på en varg sedan en minishetlandsponny dödats av varg väster om Lerdala i Västra Götaland. En annan ponny skadades.

Skyddsjakten begränsades till ett område som berör kommunerna Skövde, Götene, Mariestad och Skara.

Skyddsjakten stoppades

Den 19 september blev beslutet inhiberat av förvaltningsrätten i Luleå i avvaktan på slutligt juridiskt avgörande om överklagandet.

Men efter det kom DNA-analyser som visade att det var en fjolårshanne från Klyftamonreviret som gått till angrepp i ponnyhagen. Den hannen kan inte ses som ”genetiskt värdefull”.

Såg inga andra lämpliga lösningar

Med tanke på att hästägare inte kan få RAS-bidrag för rovdjurssavvisande elstängsel kom förvaltningsrätten fram till att det inte fanns några andra lämpliga lösningar än skyddsjakt.

Därmed beslutade rätten den 26 september att avslå överklagandet och skyddsjakten kunde återupptas.

Vargen har setts vid boskapshagar

Det har sedan dess observerats varg i närheten av boskapshagar i skyddsjaktsområdet. Men ingen skyddsjägare har fått skottläge.

Igår den 1 oktober var sista dagen för skyddsjakten. Därför har länsstyrelsen idag beslutat att jakten ska förlängas till den 16 oktober.