Trots ett andra vargangrepp mot får väster om Tidaholm är det inte läge än att besluta om skyddsjakt, anser länsstyrelsen.

Nytt vargangrepp mot får – inget besked om jakten på ponnydräparen

(UPPDATERAD) Det har inträffat ett nytt vargangrepp mot får utanför Tidaholm, men det är för tidigt att säga om det kan bli skyddsjakt på fårdräparen. Det är också för tidigt att säga om den återupptagna skyddsjakten på en ponnydräpande varg vid Lerdala förlängs.

Tiden för skyddsjakt på ponnydräparen går ut idag.

Men Nelly Grönberg på länsstyrelsen i Västra Götaland kan inte lämna besked om skyddsjakten väster om Lerdala förlängs.

­­­­– Det blir beslut i morgon huruvida jakten förlängs eller inte. Vi har suttit i möte i viltenheten hela dagen och får ta tag i detta i morgon, kommenterar hon.

Nära att fälla vargen

Visst har det varit nära att vargen kunnat fällas?

– Jag har inte detaljerna om det. Men det har varit nära. Det har gjorts synobservationer att vargen varit i närheten av tamdjur inom jaktområdet, svarar Nelly Grönberg.

Nytt vargangrepp mot får väster om Tidaholm

Dessutom har det hettat till igen på vargfronten utanför Tidaholm.

Natten mellan den 23 och 24 juni angreps elva får av varg väster om Tidaholm. Två tackor och två lamm dödades vid vargattacken. Fyra tackor skadades. Tre lamm saknades efter angreppet.

Jaktjournalen skrev om angreppet här:

Nytt angrepp i området

Sent på måndagskvällen var länsstyrelsen ute igen och besiktade en tacka som dödats i ett vargangrepp, cirka en mil väster om Tidaholm.

– Det är fler än ett får som dödats. Men jag har inte fått en klar lägesbeskrivning. Det är en stor hage och svårt att få en överblick eftersom det är svårt att ta sig igenom terrängen, förklarar Nelly Grönberg.

Söker efter saknade får

Klart är att det saknas flera får och länsstyrelsens fältpersonal har hjälpt till i sökandet.

Enligt de nya riktlinjerna från Naturvårdsverket ska en länsstyrelse kunna besluta om skyddsjakt efter två vargangrepp på får inom en tolv månaders-period om attackerna skett inom ett område som motsvarar ett revir i storlek.

Nya riktlinjen räcker inte

Men det räcker inte med den riktlinjen, konstaterar Nelly Grönberg.

– Vi måste även titta på den lagstiftning som finns. Då får skyddsjakt bara beslutas om det saknas andra lämpliga åtgärder för att förhindra ytterligare angrepp. Det här är något som vi måste undersöka först, säger vilthandläggaren Nelly Grönberg.

Senare på eftermiddagen kom ett SMS-meddelande från länsstyrelsen om skadeläget för den drabbade fårbesättningen:

Fem får dödades

”Besiktningen väster om Tidaholm är nu klar. Slutsatsen är att det har skett ett vargangrepp mellan söndag och måndag. Ett lamm och fyra tackor är döda, ett lamm är skadat och tre individer saknas.”