– Jag vill riva ner svågerpolitik, tystnadskultur och skit, säger Johan Öhman. Han har lämnat in en protest mot hur en annan ägares hund bedömdes i SM-kvalet hos Östsvenska älghundklubben. Nu ligger frågan hos SKK om Johan ens får protestera.

Får Johan ens protestera mot jaktprovet?

Den 30 augusti förlorade Johan Öhmans östlaika Hugo Boss med mycket liten marginal mot vinnaren när Östvenska älghundklubben hade SM-kval. Johan hävdar att det avgörande var att vinnarhundens ståndarbete bedömdes fel. Nu ska det avgöras på högsta nivå i Kennelklubben, SKK, om han ens kan protestera mot poänggivningen eftersom det gäller en annan hund.

Johan Öhman bor i Örsundsbro och har egen uppfödning av östlaikor.

Den 30 augusti åkte han till provmarkerna utanför Skultuna för att försöka få med sin hanne, Björnklockans Hugo Boss, till SM-tävlingen som arrangerades förra helgen.

Felbedömning av domaren avgjorde?

Det var mycket jämnt i toppen. Vinnaren blev uttagen till SM-tävlingen tack vare högre poäng i tidigare jaktprov.

Men enligt hussen till Hugo Boss var det i själva verket en felbedömning av vinnarhundens domare som avgjorde.

Fast stånd eller gångstånd?

– Fast stånd var i själva verket gångstånd, säger Johan Öhman.

Han har sparat en skärmdump från Tracker. Där visas upptagsplatsen, sträckan för gångstånd efter upptaget och ståndplatsen fram tills första stöt syns.

Bedöms som en ”betesrörelse”

Både domaren och jaktprovsledaren har i brevväxlingen med Johan om protesten hävdat att gångståndet i själva verket var en så kallad betesrörelse.

Domaren gjorde bedömningen att älgarna gick av ett hygge mindre än 500 meter i oskyddad terräng.

Domaren och provledaren är överens

”Betesrörelsen är under 500 meter, vilket motiverar poängen väl”, skrev domaren om protesten.

Provledaren gör samma bedömning.

Johan Öhman tycker trackerbilden talar sitt eget språk.

Upprörda känslor i Laikasverige

– På vägen hem gick min telefon varm då halva Laikasverige, som följt tävlingen via Tracker, inte kan förstå att den andra hunden fick samma poäng som min hund, kommenterar Johan.

– Men jag vet att loggar från Tracker inte ligger till grund för överklagan av bedömning av olika moment, tillägger han.

Ser risk för ”svågerpolitik”

Johan Öhman vänder sig även mot att risken för att det kan bli ”svågerpolitik”.

– Jag ifrågasätter lämpligheten i att både domare och hundägare sitter med i styrelsen för Östvenska. Det är ingen idé att ställa upp på tävlingar om det inte sker en rättvis bedömning av vad hundarna presterar, förklarar han.

Men varken domaren eller provledaren tycker att det finns risk för jäv.

Går att lita på domare ändå

”Om det är lämpligt att gå med en annan styrelsemedlem kan man ju fundera på. Jag tar för givet att jag kan lita på alla domare i vår klubb, oavsett om dom sitter i styrelsen”, har provledaren kommenterat i brevväxlingen om protesten.

När Jaktjournalen ringer upp provledaren vill han inte kommentera protesten alls, utan hänvisar till Lars Berglund, som är ordförande för Östsvenska älghundklubben.

Klubbordföranden hänvisar till SKK

Lars Berglund vill inte heller säga något om hur klubben ser på protesten och kritiken.

– Frågan nu är om det överhuvudtaget går att lämna in en protest mot bedömningen av en annan hund. Det väntar vi på svar om från SKK. Det är en intressant fråga. Jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger Lars Berglund.

”Jag har rätt att protestera”

Johan Öhman tycker att det är självklart att han ska få sin protest granskad i alla led, från lokalklubben till Svenska älghundklubben och SKK.

– Jag har rätt att protestera eftersom jag vid en kvaltävling berörs av alla andra prov på tävlingen. Jag är en provdeltagare, vars rätt berörs av det klandrade domslutet, argumenterar han.

”Vill riva ner tystnadskultur och skit”

Även Johan Öhman anser att frågan om hans rätt att protestera ”kan bli ett intressant prejudikat”. Men han tycker också att det handlar om hur locket läggs på för känsliga frågor om jäv.

– Jag vill riva ner svågerpolitik, tystnadskultur och skit.

”Känner mig väldigt maktlös”

– Protesten har inte påverkat något när det gällde min möjlighet att vara med på SM. Jag känner mig väldigt maktlös, sammanfattar han.

Den som protesterar kan dessutom råka illa ut på olika sätt, hävdar Johan Öhman, som också är provdomare.

Satt i karantän som domare

Det visar sig att han nu hamnat i karantän som domare. Den som gjorde den registreringen i Provdata var en av dem som var ansvariga i den kritiserade SM-kvaltävlingen, påstår Johan Öhman.

– Skälet skulle vara att jag missat en utbildning och tackat nej till en bedömning. Men utbildningen var inte obligatorisk och jag tackade nej till bedömningen eftersom vederbörande inte hade en egen provmark. Det är inte min sak att stå för provmarken, kommenterar Johan Öhman.

Johan Öhmans med sin östlaika Hugo Boss, som är från Johans egen uppfödning. Hugo Boss förlorade i SM-kvalet på grund av att vinnarhundens ståndarbete bedömdes fel, hävdar Johan.