Har man rätt att lämna in protest mot en annan deltagares jaktprov?

DEBATT: Vilka rättigheter har man egentligen som provdeltagare på jaktprov?

Misstanke om felaktig bedömning och jäv på ett SM-kval har lett till att en protest lämnats in av en av deltagarna. Men det är oklart om man som tävlingsdeltagare ens har rätt att lämna en protest. Vem vill ställa upp på att en tävling, där om inte allting går rätt till, inte har rätt att överklaga eller opponera sig mot bedömningarna? undrar debattörerna.

I slutet på sommaren duggade älghundklubbarnas SM-kval och klubbmästerskap tätt. Många förväntansfulla ekipage gav sig ut i skogarna i hopp om att knipa förstaplatsen och därmed få representera sin klubb på älghunds-SM. Men hur säkerställs det att dessa tävlingar (eller jaktprov som de egentligen består av) sker i enlighet med regelverk som finns?

Vilka rättigheter har man som hundägare och tävlingsdeltagare när man upplever att proven inte blir regelrätt bedömda? Alla kunde följa tävlingarna via Tracker och vi är många som reagerade på bedömningen.

På lördag går årets älghunds-SM av stapeln och från en klubb skickas en representant vars prov det har lämnats in en protest emot. Provet upplevs innehålla flera fel. Dessutom är representanten en styrelsemedlem i lokalklubben, och domaren som dömde denna också en styrelsemedlem. Som man kan förvänta sig är detta rejält nertystat i klubben.

Till SÄK och SKK

Protesten som har lämnats in har skickats vidare av lokalklubben till SÄK (Svenska Älghundklubben), som nu skickat vidare till SKK (Svenska Kennelklubben), som ska utreda om det överhuvudtaget är möjligt för en annan tävlingsdeltagare att lämna in en protest.

Vem ska kunna lämna in en protest om inte en tävlingsdeltagare som direkt berörs av provresultatet har rätt till det?

Uppenbarligen kommer inte lokalklubben se till så att det görs genom varken fullmäktige. Det här handlar inte om hundägaren som vann utan om hur det hanteras av berörd klubb och vilka regler och stadgar som finns eller inte finns.

 Björntjänst

Man kan undra om vi i slutänden inte gör oss själva en björntjänst där vi riskerar att underminera hela provverksamheten när sådant här får ske utan konsekvenser. För vem vill ställa upp på att en tävling, där om inte allting går rätt till, inte har rätt att överklaga eller opponera sig mot bedömningarna?

Ska denna hund ändå få representera lokalklubben? Då kan ju vad som helst, hur som helst få hända i lokalklubbarnas regi, utan några konsekvenser.

Vem vill ställa sig bakom något sådant?

Från ett gäng fundersamma älghundsägare

*Jaktjournalen har varit i kontakt med provdeltagaren som lämnat in protesten. Det är inte han som har skrivit insändaren.

Gör din röst hörd!

Var med i debatten. Skicka en insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se