Det är snart okej för jägare att sälja vildsvin. Men jägare som kommer till charkuterier med vildsvinsfärs nekas att få korvar gjorda till det egna hushållet. Flera charkuterier i Sverige vägrar även att ta emot allt viltkött från jägare om köttet ska rökas eller bli korv för eget bruk.

Charkuterier tar inte emot viltkött för privat bruk

Jägare som kommer med viltkött till charkuterier för att få korvar gjorda, eller köttet rökt, för privat bruk måste vända i dörren. Charkuterierna hänvisar till skärpta regler från Livsmedelsverket. Men enligt statsinspektören på Livsmedelsverket handlar det om den livsmedelslagstiftning som redan finns sedan tidigare.

Carlströms kött & chark på Slakterigatan i Västerås tillhör de charkuterier som ändrat rutinerna och vägrar ta in viltkött som till exempel ska rökas.

– Viltköttet måste först ha godkänts och passerat en vilthanteringsanläggning, säger Ulrika Wallin på Carlströms.

”Vi får inte ta in viltköttet till oss”

– Som det är nu får vi inte ta in köttet till oss, även om det är för privat bruk, tillägger hon.

Så jag kan alltså inte lämna in en älgtunga för rökning eller färs från till exempel vildsvin och hjort för att få korv som jag själv ska konsumera?

”Måste vara besiktigat och godkänt”

– Nej, köttet måste först vara besiktigat och godkänt, svarar Ulrika Wallin.

Förra veckan kom beskedet från Livsmedelsverket att jägare från den 4 november får sälja vildsvin till butiker och restauranger och efter särskild utbildning också till privatpersoner.

Får ingen rökning eller korv

Men den jägare som nu kommer med färs från vildsvin, eller annat vilt, till ett charkuteri för att få korv som ska ätas upp i de egna hushållet blir alltså nekad i flera delar av Sverige.

Det gäller bland annat Bromölla charkuteri, vilket upprört jägare i Skåne. De vill kunna lämna in främst vildsvinsfärs för att få korvar.

Gör rätt när de vägrar ta in viltkött

Martin Lindblom, statsinspektör på Livsmedelsverket, bekräftar att charkuterierna gör rätt när de vägrar att ta emot viltkött.

Han tror att det är den operativa livsmedelskontrollen som gjort att flera charkuterier upphört med verksamhet som inte uppfyller kraven.

”Inga nya regler”

– Det är inga nya regler och målet är att få det lika i hela landet när det gäller kontroll och hantering av köttet, säger Martin Lindblom till Jaktjournalen.

Carlströms kött & chark är en godkänd anläggning för charkprodukter ­– inte en detaljhandelsanläggning.

Därför får de inte ta emot viltkött

– Därför får de inte ta emot något vilt eller kött av vilt, oavsett djurslag, direkt från jägare om de inte är godkända för det, det vill säga en vilthanteringsanläggning eller ett slakteri godkänt för att ta in vilt, förklarar Martin Lindblom.

– Efter att de nya reglerna om vildsvin har trätt i kraft öppnas möjlighet för detaljhandelsanläggningar, som butiker och restauranger, att ta emot oavhudade vildsvin – men inte kött av vildsvin – direkt från jägare, förtydligar statsinspektören.

”Kan aldrig ta emot vildsvinskött”

– Dessa detaljhandelsanläggningar får i sin tur endast leverera köttet av de vildsvin de tagit emot direkt till slutkonsument. En livsmedelsanläggning kan aldrig ta emot kött av vildsvin direkt från jägare, tillägger Martin Lindblom.

– För att en anläggning som är godkänd för charkprodukter ska kunna hantera vildsvinskött, måste köttet komma från en godkänd vilthanteringsanläggning. Detta gäller även efter att de nya vildsvinsreglerna trätt i kraft, sammanfattar statsinspektören på Livsmedelsverket

”Dumt och inkonsekvent”

Jägare som vill kunna lämna in viltfärs för att få korv till det egna hushållet är missnöjda med de skärpta rutinerna hos charkuterierna.

– Då faller ändå det här med att vi kan få sälja vildsvin om vi inte kan jaga vildsvin för att få korvar gjorda till oss själva. Självklart har vi redan låtit trikintesta köttet. Det här är bara dumt och inkonsekvent och gynnar inte avskjutningen alls, säger en upprörd jägare i Skåne som vill vara anonym.

Vill undersöka frågan ytterligare

När Martin Lindblom tagit del av texten ovan vill han undersöka frågan ytterligare.

– Jag kollar med den operativa kontrollen om och i så fall vad som sagts till Carlströms så att det blir rätt. Jag kollar även om Carlströms har möjlighet genom så kallad integrerad verksamhet att ta emot som en detaljhandelsanläggning. Det är viktigt att jag inte säger något om en individuell anläggning som kanske inte stämmer, meddelar han.