En dödlig variant av Salmonella fortsätter att sprida sig bland landets vildsvin. Foto: Getty Images.

Klart: Då kan jägare börja sälja vildsvinskött

I början av november blir det nu möjligt för jägare att sälja vildsvinskött direkt till lokala butiker, restauranger och till privatpersoner. Det beskedet kom från Livsmedelsverket 16 oktober.

– Det här är ett efterlängtat steg som ger fler möjligheter för jägare att lämna vildsvin vidare i livsmedelskedjan, för konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Tidigare har det bara funnits ett par alternativ för jägaren. Lämna köttet till en vilthanteringsanläggning alternativt äta upp köttet själv i det egna hushållet.

Nu har Livsmedelsverket alltså beslutat om nya regler som ger jägarna ytterligare ett alternativ. Myndigheten listar i ett pressmeddelande vad de nya reglerna innebär:

  • Specialutbildade jägare som anmält sig till länsstyrelsen, får sälja ett begränsat antal vildsvin och en begränsad mängd vildsvinskött direkt till konsument. Jägarna ska ha gått en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning. Innan köttet får säljas ska det analyseras för att kontrollera att det inte innehåller trikiner och kött från vissa delar av landet ska analyseras utifrån gränsvärdet för cesium.
  • Alla jägare får – utan krav på anmälan eller utbildning – leverera 25 vildsvin direkt till lokala butiker eller restauranger, inklusive offentliga kök. Då är det butiken eller restaurangen som ansvarar för att kontrollera att köttet inte innehåller trikiner, och i vissa fall att köttet analyseras utifrån gränsvärdet för cesium, innan det får säljas till konsument.
  • Butiker, restauranger och offentliga kök som vill ta emot vildsvin direkt från jägare och sälja eller servera köttet till konsumenter behöver underrätta sin nuvarande kontrollmyndighet (kommunen) innan verksamheten påbörjas.
  • De jägare som levererar direkt till konsument och de butiker, restauranger och offentliga kök som tar emot vildsvin av jägare måste följa vissa krav på dokumentation och information.

De nya reglerna träder i kraft 4 november. Tanken var att de skulle vara klara tidigare men Jaktjournalen har tidigare berättat att EU haft vissa synpunkter och därför har det dröjt.

- För att nå målet behöver alla aktörer längs hela kedjan – från skog till bord – samverka med varandra och se hur de kan bidra. Efterfrågan på vildsvinskött finns och nu öppnas fler vägar att få tag i vildsvinskött, säger Katarina Bäcklund Stålenheim, statsinspektör på Livsmedelsverket och samordnare av Livsmedelsverkets uppdrag inom Vildsvinspaketet.