Det här är antagligen den oskygga fårdräparen när den är på väg söderut efter det nattliga angreppet på får i Valbo.

Är det här fårdräparen strax efter attacken i Valbo?

Det har kommit in två ansökningar om skyddsjakt på den varg som attackerade får i Valbo. Totalt 13 får dog i samband med angreppet. Men än så länge är inte länsstyrelsen redo att besluta om skyddsjakt. En bild visar antagligen fårdräparen på väg söderut, strax efter attacken.

Vid angreppet i Valbo, mellan Gävle och Sandviken, dödade vargen tre får. Åtta får måste avlivas på grund av de svåra skadorna.

Angreppet upptäcktes i onsdags morse.

– I går var det två får till som avlivades, berättar Simon Viklund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Sammanlagt 13 får dog alltså på grund av vargattacken.

Två ansökningar om skyddsjakt

Hittills har det kommit in två ansökningar till länsstyrelsen om skyddsjakt.

– Den ena är från den lokala kretsen i Jägareförbundet. Den andra från en privatperson. Jag vet inte om det är en fårägare, men vi utgår inte från vem som ansöker, utan det är andra omständigheter som avgör, kommenterar Simon Viklund.

”Nej, det räcker inte”

Så nu är det bara att vänta på ett angrepp till?

– Nej, det räcker inte med de nya riktlinjerna från Naturvårdsverket att de ska ha varit två angrepp mot boskap. Riktlinjerna lirar inte med den rättspraxis som finns om en skyddsjakt överklagas. Vi måste också kunna visa att det saknas andra lämpliga lösningar än skyddsjakt och att det finns risk för allvarlig skada, sammanfattar Simon Viklund om det rättsliga svängrummet som gäller.

Oklart när DNA-svaret kommer

Såren på fåren i Valbo har topsats efter DNA för att få fårdräparen identifierad.

– Det är oklart när det svaret kommer, säger Simon Viklund.

Frågan är om fårdräparen är samma oskygga varg som setts i flera byar och platser i Valbo. För ett par veckor sedan fotograferades en varg i byn Häcklinge när den kom traskande på byvägen med ett rådjurskid i munnen.

­­Troligen samma varg

– Det är mycket troligt att det är samma varg, säger Simon Viklund.

I så fall är det antagligen en ungvarg från reviret Lomsjön.

Oklart om det var en valpkull i våras

– Valbo ligger nära den norra gränsen för reviret. Det har fötts valpar i reviret några år. Om det kom en ny valpkull i våras vet vi först efter den kommande vinterns inventeringar, förklarar Simon Viklund.

Bland andra Gefle Dagblad har lagt ut bilder och en filmsekvens när vargen går runt med ett rådjurskid i munnen bland bebyggelse. Det inslaget finns här:

Flera vargbilder från området

Till Skandobs.se har det sänts in flera vargobs med bilder från platser söder om Valbo. Den 1 oktober kom det in suddiga och mörka bilder från ett nattligt vargbesök vid ett hus i Tavlan vid Överhärde.

Den 2 oktober klockan 07:12 fotograferades en varg av en åtelkamera när den passerade pass 16 på en väg öster om Stackbo och Rörberg.

På väg söderut efter angreppet?

Det var i så fall ungefär samtidigt som det upptäcktes att det dödats och skadats får vid angreppet i Valbo.

Men Simon Viklund kan inte bekräfta att det är fårdräparen som syns på bilden.

– Det kan också ha varit en annan varg från reviret, kommenterar han.

Det har kommit in flera vargobs till Skandobs.se från området söder om Valbo, väster om Gävle. Det gäller både vargbilder, synobs av varg och bilder på misstänkt vargspillning och fallvilt som kan ha tagits av varg.