Vitkindade gäss guidar fjällgäss till säkra övervintringslokaler i Holland. Foto: Roger C Åström.

Vitkindad gås räddar fjällgäss

 I flera decennier har en insats för att rädda den hotade fjällgåsen pågått. Nu ökar stammen och projektet ser ut att bli en framgång - mycket tack vare vitkindade gäss, rapporterar SVT Norrbotten.

Länge såg det ut som att fjällgässen skulle försvinna från den svenska fjällvärlden. Redan i slutet av 1970-talet startade projektet med syfte att rädda arten och få den livskraftig. Gässen föds upp i Södermanland och Bohuslän och därefter släpps de ut i Arjeplogs- och Gällivarefjällen under sommaren innan de lärt sig flyga.
Nu finns det omkring 150 fåglar och kanske kan man börja skymta målet - att avsluta projektet. - Målet är att arten inte ska behöva oss längre utan växa av egen kraft, säger Sarah Nordlinder på Svenska Jägareförbundet.

Byte av övervintringsplats

En annan del i projektet har handlat om att byta övervintringsplats, från området kring Svarta Havet till Nederländerna som visat sig vara säkrare. Fjällgässen påbörjar sin flyttning söderut i oktober och samlas på övervintringsområdena i november. – Vi kan konstatera att fjällgässen har haft en lyckad flytt till övervintringsområdet. Årets häckning visar på minst 13 kullar med totalt 29 flygfärdiga ungar, säger Sarah Nordlinder. Projektet drivs av Svenska Jägareförbundet, Nordens Ark och Norrbottens ornitologiska förening i samarbete med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten.