Vildsvinet var en jaktkamrat – skytten döms till samhällstjänst

Uppsala (JJ) Den 72-årige jägaren trodde ett vildsvin kom upp på vägen och sköt. Men det var en jaktkamrat. Nu döms skytten av Uppsala Tingsrätt till vållande av grov kroppsskada samt vapenbrott.

Det är Uppsala Tingsrätt som precis avkunnat dom i målet. Händelsen inträffade på nyårsafton förra året under en klövviltsjakt. Två jaktlag samjagade älg och vildsvin. Skytten var jaktledare i det ena av dessa lag och stod på pass längs med en väg. En älgko hade påskjutits och en av hundförarna tillika jaktledare i det andra laget rörde sig mot skottplatsen. Omkring 275 meter från 72-åringen kom han ut på vägen och vinkade då med sin jaktkeps. 72-åringen sköt då ett skott som träffade hundföraren i bäckenet. Skyttens förklaring till skottet är att han några minuter tidigare sett ett vildsvin passera över vägen där jaktkamraten senare dök upp. I handlingarna från målet framkommer att 72-åringen strax innan händelsen opererats för grå starr och denne hävdar att kikarsiktets okular inte blivit ändrat sedan operationen vilket medförde att bilden inte var tillräckligt skarp. Tingstätten skriver ”

Det är dock klarlagt att [skytten] på långt håll avfyrat ett livsfarligt vapen mot ett mål som han inte sett tydligt och att han inte anpassat vapnets sikte efter rådande förhållanden. Enligt tingsrättens mening har [skytten] när han avlossade skottet gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande. [skytten] ska därför dömas för vållande till kroppskada, grovt brott

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera