Victor Lundh med älgtjuren han lyckades skjuta på sin första älgjaktsdag med egen licens.

Victor fällde tolvtaggare första jaktdagen med egen licens

Victor Lundh i Västra Götaland smög ut i beckmörker, för att garanterat vara på plats före älgarna. Men de stod redan på hygget. Efter nervkittlande 45 minuters smygande och väntan kunde han fälla en tolvtaggare. "Det är väldigt stort här hos oss. Jag har inte riktigt fattat att det är sant", säger den 21-årige jägaren till Jaktjournalen.

Victor har uppsiktsjagat men det har inte blivit av att ta egen jägarexamen - inte förrän i år.

- Jag blev klar en månad före älgjakten, konstaterar han.

Han bor i Floby utanför Falköping och i jaktlaget sköt man upp jaktstarten. Första morgonen såg Victor till att vara ute i god tid.

- Jag hade fått pass i ett torn på ett alldeles nyhugget hygge. Vi har sett älg på hygget tidigare och jag tänkte att jag ska vara på plats före dem. Men när jag kom fram till tornet brakade det till bakom mig - älgarna var redan där. Det är kört, tänkte jag, berättar Victor.

45 minuters väntan

Han måste ha smugit upp i tornet otroligt tyst, för älgarna stod bara 50 bort.

- När jag kom upp var det en halvtimme kvar innan det blev lovligt att skjuta. Men det tog 45 minuter innan jag fick en chans, berättar Victor.

Han såg att det var en stor tjur och en kviga. I laget är dock tjurar mellan fyra och åtta taggar fredade. I mörkret tog det sin stund att räkna taggarna ordentligt.

Och pulsen var hög hela tiden.

- Älgarna hade stenkoll och tittade rakt på mig, så det tog nog en kvart att smyga upp bössan på kanten av tornet. Då var tjuren på väg av hygget och jag sköt, berättar Victor.

Rådjur, vildsvin och grytbitar

Tolvtaggaren, som vägdes till 255 kilo slaktad, kom en meter innan den föll för kulan från Victors 30.06:a.

- Under alla år har det skjutits tre riktigt stora tjurar i det här laget. Och jag har skjutit en av dem - jag har inte fattat det riktigt ännu, säger Victor.

Som ny jägare med egen licens vill han nu jaga vildsvin och rådjur också.

- Morfar (Åke Persson) har en drever som jagar bra, säger Victor.

Vad gör du med älgköttet?

- Det får bli grytbitar och lite allt möjligt, svarar den 21-årige elektrikern och jägaren.

Victor Lundh smög sig ut i beckmörkret för att vara säker på att vara på plats före älgarna på hygget. Men den stora tjuren och en kviga stod redan där.