gray wolves fighting in nature

Var tredje förälder oroar sig för vargen

– trafik och olyckor ses som större hot

De flesta som bor i vargområden i Finland ser inte vargen som någon betydande risk i vardagen, men bland djurägare kan vargen orsaka oro. Det visar en ny rapport.

Många föräldrar ser vargen som en fara för barnen. Föräldrar i familjer som bor i områden där vargar rör sig upplever ändå att vargen utgör en mindre fara för barnen än till exempel livlig vägtrafik, olyckor eller okända människor. Det visar en utredning som tagits fram i Finland av Naturresursinstitutet Luke på uppdrag av projektet Varg Life.

Väldigt rädda

I undersökningen uppger cirka 35 procent av de tillfrågade att de är mycket eller väldigt rädda för att möta en varg, vilket är ungefär på samma nivå som år 2020 när undersökningen genomfördes senast. Strax under 20 procent svarar att de inte alls är rädda för att möta en varg, vilket är något färre än år 2020.

Enligt Naturresursinstitutet fanns det uppskattningsvis 59–64 vargrevir i Finland i mars i år, medan reviren sannolikt var 43–64 år 2020. Under de senaste fyra åren har vargstammen därför vuxit.

Oro bland jordbrukare och hundägare

”Förändringarna är överraskande små med tanke på att vargstammen har ökat under flera år och brett ut sig till nya områden”, säger specialforskaren Jani Pellikka vid Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande. Han har ansvarat för undersökningen.

Enligt undersökningen ser de flesta som bor i vargområden inte vargen som någon betydande risk i vardagen. Jordbrukare med djur och jägare med hundar tyngs däremot av oro för varg.

Hundägare som låter sin hund vara okopplad i vargområden är mer oroade över vargen än tidigare. Av dem anser 52 procent att vargen utgör åtminstone ett måttligt hot mot hunden. Motsvarande andel år 2020 var 43 procent. Däremot ses faktorer som livligt trafikerade vägar och svaga isar som större faror för okopplade hundar.

Växande vargstam i Finland

Stödet för att skydda vargen har ökat något, men samtidigt vill många se fler möjligheter till laglig jakt på varg. Denna inställning kan delvis förklaras av den växande vargstammen, att vargar orsakar skador och att möjligheterna till laglig jakt är begränsade.

Projektet Varg Life genomförs av Naturresursinstitutet Luke, Finlands viltcentral, Polisinrättningen i Östra Finland, Forststyrelsen och Nylands distrikt vid Finlands Naturskyddsförbund. Projektet arbetar bland annat med att förebygga skador orsakade av varg, utvecklar DNA-uppföljningen av arten och tar fram information om varg.