Föreningen som begär ut var vargtiken sköts driver tesen att hon jagades ut från Tyresta nationalpark innan hon fälldes. Skyddsjakten fick inte bedrivas i nationalparken. Karta: Länsstyrelsen Stockholm

Tvingas offentliggöra var Södertörnsvargen sköts

Stockholm (JJ) Kammarrätten tvingar länsstyrelsen i Stockholm att offentliggöra var Södertörnsvargen sköts i skyddsjakt i januari. Föreningen Jaktkritikerna har överklagat sekretessbeslutet och fått rätt. – På grund av hot ville vi skydda en gård, säger Göran Åström vid länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Det var den 10 januari som en extremt närgången vargtik, som rörde sig i Haninge och Tyresö, sköts i en skyddsjakt. En företrädare för föreningen Jaktkritikerna skriver till Kammarrätten och berättar att de bedriver en undersökning av skyddsjakten. Uppgiften om skottplatsen uppges vara den viktigaste pusselbiten i kartläggningen. ”Vargtiken var skyddad i Tyresta nationalpark. Uppgifter tyder på att vargtiken drevs ut ur nationalparken för att skjutas utanför parken”, skriver privatpersonen. Länsstyrelsen har hemlighållit skottplatsens position med hänvisning till att den kan kopplas till en bostadsadress i området.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera