Älghund-SM 2024

SE (lö)CH Näverlidens Franz och Peter Sannelind, och J Bösslinges Jeff och Christoffer Östensson är uttagna till Älghund-SM 2024.

Två nya hundar klara för mästerskap

Efter kval i Norrbotten och Dalarna är nu ytterligare två ekipage uttagna till Älghund-SM.

Jepp ska ta Dalarnas nionde SM-seger

Dalarnas Älghundklubb är segerrikast av samtliga lokalklubbar, de toppar listan med imponerade nio segrar efter 30 SM-arrangemang. Närmast efter kommer Östsvenska med sex segrar.

Nästa Dalahund att stiga upp högst på pallen kan bli Bösslinges Jeff och husse Christoffer Östensson.

Han vann SM-kvalet i fredags, men det blev en provdag som bjöd på många skenälgar som valde att dessutom ta en simtur.

– Jepp drog iväg direkt på en stor söktur och tog upp älg 2,6 km bort fågelvägen. Men det stod bara några minuter, sedan fast en stud och så gick det loss igen, så höll det på. Jag vet inte vad som hände, med det blev tvärsken igen och efter ett tag får han tag på ny älg. Fast i två min och sedan gick det loss, då hade han inte kraft att trycka till och när han närmade sig en trafikerad väg tyckte domaren Stefan Mattsson att vi skulle koppla. Då var det inte heller mycket kvar av provtiden, berättar Christoffer.

– Han fick ihop 36 poäng så det var inget jättelyckat prov. Men det räckte, så det är jättekul.

Att det blev låga poäng för samtliga hundar fanns det flera hypoteser om, bland annat misstänkte man att varg stört älgarna då de uppvisade stor vilja att skena och kasta sig i sjöar.

Ung hund

Bösslinges Jeff är 2,5 år och har ett stort sök och en utmärkt förmåga att hitta älg.

– Han är också lydig och normalt är det inga problem att kalla in honom. Vi har helt klart möjligheter att komma högt i resultatlistan. Hittar han bara älg tidigt så kan det gå bra, men han är ju ung och vad som kan hända om att träffar på vildsvin eller rådjur är osäkert.

– Innan SM:et blir det älgjakt första veckan i september och sedan lite ströslöpp och lydnadsträning, berättar Christoffer, som håller tummarna för att det ska gå hela vägen.

Jämthundshanen Bösslinges Jeff har många fina kvalitéer, stort sökt, bra på hitta älg och kommer på inkallning. Ägaren Christoffer Östensson ser möjligheter för en topplacering. Jeffs bästa jaktprov landade på 87 poäng.

 

Näverlidens Franz kvalade med etta på 85 poäng

 Sveriges största älghundstävling arrangerar Norrbottens Älghundklubb. Över två dagar tävlar 40 hundar om klubbmästerskapet och en plats till SM. I helgen blev det klart att jämthundshanen SE (lö)CH Näverlidens Franz och husse Peter Sannelind, Gällivare, som kommer att representera Norrbotten när höstens SM avgörs i Småland.

Och av bara farten blev han naturligtvis också klubbmästare.

– Det var en bra dag i skogen grovt beskrivet. Jag har ännu inte sett provberättelsen, Franz började med ett par kortare pissrundor och sedan drog han iväg och ställde en älg i upptaget drygt en km bort. Sedan lät vi honom skälla i 90 minuter innan vi stötte. Han ställde om och därefter gjorde vi ännu en lyckad inkallning, ny hård stöt som inte gick så långt. Här fick han sedan skälla provtiden ut och jag kallade in honom på nytt, berättar Peter.

– När vi slutade provet var det 20 grader varmt, men han är vältränad och i bra form. En etta på 85 poäng sitter bra.

Jakt fram till SM

Franz starkaste sidor, enligt Peter, är lydnaden, samt ett stort sök och bra fart.

Veckorna fram till SM:et blir det massor av jakt.

– Nu väntar jag bara på att börja jaga den 1 september, tillsammans med mina två andra hundar. Men jag ska nog ge Franz första släppet, sedan blir det jakt i stort sett ända fram tills det är dags att åka till Småland. Det ända som kan ställa till det är att han inte är van att träffa på annat vilt, men ser jag att det blir fel djur kan jag kalla in honom, säger Peter Sannelind, som är full av förväntan.

SE (lö)CH Näverlidens Franz vann SM-uttagningen i Norrbotten i konkurrens med 40 hundar. Nu laddar han och husse Peter Sannelind för mästerskapet i slutet av september.