Mer vargjakt och EU är en svår kombination, tror många bedömare som Jaktjournalen talat med.

Tufft läge när regeringen vill minska vargstammen

Det kan bli svårt för Sverige att genomföra den kraftiga sänkning av vargstammen som regeringen beslutat om. "Det går aldrig", säger vargforskare Olof Liberg. Och Daniel Ligné på Jägareförbundet kallar det ett "högt spel" och varnar för att EU kan ge sig på all jakt på stora rovdjur i Sverige.

Det var på onsdagen som regeringen meddelade att referensvärdet, alltså det värde som Sverige rapporterar till EU, ska sänkas från 300 till 170 vargar.

Ett första steg är sänkning till 270 vargar.

För att en sänkning av referensvärdet och miniminivån ska kunna bli verklighet krävs två större insatser på Naturvårdsverket. Det är främst arbetet med nytt referensvärde i juni nästa år.

Om EU godtar ett nytt referensvärde börjar en annan avdelning på Naturvårdsverket arbetet med att sätta en ny miniminivå.

Det är EU som bestämmer, konstaterar vargforskare Olof Liberg.

"EU bestämmer"

- Det hjälps inte vad Sverige beslutar. Vi är medlemmar i EU och det är EU som bestämmer i Sverige. Jag har väldigt svårt att tro att EU går med på den sänkningen av vargstammen. Med tanke på hur jobbigt Sverige hade med 300-nivån och EU, tror jag att 170 blir en lite väl stor munsbit för EU att svälja, säger vargforskare Olof Liberg.

Han poängterar att han inte tar ställning i sakfrågan.

- Jag konstaterar bara att det nog blir svårt att få igenom i EU, säger Liberg.

Inte heller Magnus Orrebrant, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, tror att EU kommer att godkänna regeringens planer.

Magnus Orrebrant.

- Sista ordet är inte sagt - EU kommer säkert att ha synpunkter på det där, säger Magnus Orrebrant.

Han pekar på att regeringens intention med vargstammen bygger på att det tillförs nytt vargblod genom att varg flyttas in i den svenska vargzonen söder om renskötselområdet.

"Jättetydligt" om vargflytt

Även Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, lyfter fram vargflyttarna som viktig del om vargstammen ska sänkas.

- Naturvårdsverkets utredning var jättetydlig med att det krävs ytterligare åtgärder och då är det vargflytt som är tydligast i deras rapport. Men det kan inte genomföras förbehållslöst, utan kräver en massa villkor och motprestationer, säger Daniel Ligné.

Han pekar på den kravlista på kompensationsåtgärder som Jägareförbundet tidigare utarbetat.

- Den stackare som får en flyttad varg på sina marker eller i sina beteshagar måste få någonting tillbaka. Det kan vara höjda klövviltstammar, garanterad skyddsjakt även på flyttade vargar och licensjakt på andra revir i området. Den listan över kompensationsåtgärder måste finnas på plats innan det går att börja diskutera vart vargar ska flyttas, säger Daniel Ligné.

Jägareförbundet har avsagt sig uppdraget att förankra vargflyttar. Staten har också straffat förbundet och dragit bort några miljoner i bidrag.

Daniel Ligné vill slippa försöka förankra vargflyttar igen.

"Konstgjord insats"

Är du beredd att åka runt och knacka dörr och försöka förankra vargflyttar idag?

- Jag har försökt förankra vargflytt i Leksand en gång. Det jobbet slipper jag gärna göra om, svarar Ligné och skrattar.

- Personligen tycker jag att vargflytt är en för konstgjord insats för att kunna ses som en naturlig del av en viltförvaltning, tillägger han.

Thomas Ekberg.

Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare, tycker att regeringen fattat ett klokt beslut om 170 vargar.

- Det finns ju forskning som visar att det inte krävs mer än 36 vargar i Sverige och Norge för att stammen ska betraktas som livskraftig, säger Ekberg.

Han har förståelse för att EU kan ses som ett problem för planerna.

- Men nu är det ju på gång att vargen ska få lägre skyddsstatus, då borde det väl vara möjligt att minska stammen i Sverige, anser jag. Men jag kan konstatera att vargfrågan varit het i 30 år och det har lovats att man jobbar med frågan. Men det enda som hänt är att de gröna näringarna läggs ned och antal vargar ökar, säger Thomas Ekberg.

Tjuvjakt

Vargforskare Olof Liberg har fått mycket skit genom åren när han hävdat att det pågår en omfattande tjuvjakt på varg i Sverige. Men han fortsätter hävda det.

- Vi verkar ha väldigt omfattande illegal jakt. Nästan en tredjedel av revirvargarna försvinner varje år. Men jag lägger inga värderingar i det. Jag har lärt mig att det ska passa mig för djävligt noga, säger Liberg.

Det Liberg säger måste ses som bekymmersamt i ett land där den breda allmänheten vanligtvis följer lagar och regler. Daniel Ligné på Jägareförbundet lyfter begreppet "vargförvaltning the italyan way".

- Jag och Gunnar Glöersen var på en konferens där italienare sa att de skötte vargförvaltningen "the italyan way". Det gick korthet ut på att man förvaltade stammen illegalt och så fanns det en tyst överenskommelse, där ingen åklagare någonsin anklagade någon för illegal vargjakt.

Men Ligné framhåller att det funkar inte i en demokrati.

- Finns det en rättsuppfattning bland folket och en annan uppfattning i lagboken, så går det pipan förr eller senare, säger Daniel Ligné.

"Högt spel"

Ligné varnar för att Sveriges försök att minska vargstammen kraftigt kan utlösa en reaktion från EU som människor som är skeptiska till vargar kanske inte räknat med.

- I Jägareförbundet får vi mycket skäll från människor som tycker att vi inte åstadkommit någonting. Det kanske låter konstigt men jag skulle inte vilja byta vargförvaltning med något annat land i Europa. I många länder har de ingen jakt alls, trots att de har tusentals vargar, säger Daniel Ligné.

Han är inne på att EU kan börja jämföra förhållandena i Sverige med förhållandena i andra medlemsländer.

- Risken är att EU säger "vad fan, kan ni inte ens ha 300 vargar när det finns en bit över 2.000 vargar i Tyskland, till exempel. Vi ska vara medvetna om att vi spelar ett högt spel och riskerar att EU river upp vargförvaltningen, säger Daniel Ligné.

Han ser risk för att EU i ett sådant läge ifrågasätter all jakt på stora rovdjur i Sverige.

- Det kan gå fort när EU sätter klorna i Sverige. Då ska vi veta att vi inte bara leker med vargjakten utan också lo- och björnjakten, och delvis också med den järvjakt vi börjar försöka få till. Alla jakter på stora rovdjur kommer att åka med i samma sväng om EU väljer den vägen, menar Daniel Ligné.