Tre nya fall av Trikiner har konstaterats i södra Sverige. Foto: Istock

Tre nya fall med trikiner i vildsvin i södra Sverige

Kungsbacka (JJ) Sedan i juli har tre fall av trikiner i vildsvinskött konstaterats i södra Sverige.

Det är privata laboratoriet JP Hästveda norr om Hässleholm som upptäckt tre fall av parasiten. – Det vildsvin skjutna i Linköping, Bollebygd mellan Borås och Göteborg och Horred mellan Varberg och Kungsbacka, berättar Jenny Nilsson som driver laboratoriet tillsammans med sambon Peter Silvåker. Det enda som garanterat tar död på trikiner är att köttet upphettas till minst 68 grader. – Men det är bäst att testa köttet. Visar provet att djuret inte innehåller trikiner räcker det med att köttet värms till 58 grader, berättar Torsten Mörner, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Trikiner sätter sig i muskelvävnad. Därför är det viktigt att inte låta delar av icke kontrollerade vildsvin bli kvar i skogen. – Mellangärdet, som blir kvar när man tar ur ett vildsvin, innehåller trikiner om djuret är smittat. Därför är det inte bra att lämna mellangärdet kvar i skogen. Inälvor innehåller inte trikiner, inte heller hjärtat, säger Torsten Mörner.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera