Den totala tilldelningen i björnjakten var 485 björnar. Nu återstår tre att fälla.

Tre björnar kvar att fälla i licensjakten

Med elva dagar kvar på björnjakten återstår nu tre björnar att skjuta i två län i landet.

Det var totalt 486 björnar som blev lovliga att fälla i årets licensjakt. Nu är det fullskjutet i samtliga län förutom Västernorrland, där en björn återstår, och Dalarna är det finns två björnar kvar på tilldelningen i det allra nordligaste området i länet.

Jakten startade den 21 augusti och pågår till den 15 oktober.

Rasmus Boström i Älvdalen har haft en mycket fin säsong. Hans hundar har varit inblandade i 13-14 björnar.

- Jag har faktiskt tappat räkningen. Men vi har jagat i Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Jämtland, säger Rasmus.

I den nordligaste delen av Dalarna har han inga jaktmarker och upplever att det är svårt att jag björn där, bland annat eftersom det till stora delar är väglöst land.

Många naturreservat

- Det är ganska många naturreservat som vanliga jägare inte har tillgång till. Dessutom verkar många jaktlag vara ointresserade av björnjakt - de prioriterar älgjakten. Det är någon som ringt och undrat om jag var intresserad av att komma upp en sväng, men sedan har jag inte hört något mer, säger Rasmus.

Han upplever också att björnstammen i den nordligaste delen av Dalarna inte är så stark.

- Visst finns det områden där det är gott om björn. Men större delen av de som fällts de sista fem åren har hållit till i ett område mellan norska gränsen och Grövelsjövägen. Uppemot fjällen, där man egentligen vill ha jakten, är det inte kopiöst mycket björn, säger Rasmus.

Han var en av jägarna som drabbades när järvjakten blåstes av efter överklagan från Rovdjursföreningen.

- Det var synd. Idag ska jag ut och jaga räv istället, säger Rasmus.

Vet inte

Robin Olofsson, handläggare på länsstyrelsen i Västernorrland, har inget svar på varför det dröjer med att fylla licensen i länet där han är verksam.

- Det vet jag faktiskt inte. Min uppfattning är det är jägare ute och jagar för fullt, så vi väntar och ser hur det går för dem, säger Robin Olofsson.