Sköt 20-taggare – Döms för grov oaktsamhet

Varberg (JJ) En halt 20-taggare har blivit föremål för en brottsutredning och nu döms en jägare i Hallands län till dagsböter för jaktbrott och grov oaktsamhet.

Episoden som lett till fällande dom har sin upprinnelse i en trafikskadad älgtjur. Tjuren klarade sig den gången och blev med tiden lite av en kändis i trakten eftersom den haltade. Jägarna kunde följa den år efter år och till slut hade den en krona med 20 taggar. Den kändes tydligt igen genom sin karaktäristiska gång och en vit fläck i pälsen. Men så fälldes den till slut utanför ordinarie jakttid, när en jägare blivit inringd sedan en maskinförare sett den halta älgen på en vall som höll på att slås. Älgen gick inte undan när maskinföraren kom körandes i traktorn. Han kontaktade polisen som bad honom kontakta kommunen och den kommunala skyddsjägaren. Jägaren anlände och släppte sin hund som spårade upp tjuren och skällde ståndskall. Älgen hade då gått in i en närliggande skog. Jägaren konstaterade direkt att älgen var skadad och fällde den på plats. Först därefter kom jakträttsinnehavaren till platsen och upptäckte att det rörde sig om 20-taggaren. Varbergs tingsrätt skriver:

Det har konstaterats i målet att jägaren inte hade rätt att skjuta älgen på grund av något uppdrag eller förordnande. Det har inte heller varit befogat av andra anledningar att avliva djuret. 

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera