Totalt 489 björnar fälldes under årets licensjakt på björn..

Så blev resultatet av årets licensjakt på björn

78 av 80 tilldelade björnar kunde fällas i Dalarna under årets licensjakt. Det meddelade Länsstyrelsen Dalarna efter att licensjakten avslutades 15 oktober. Samtidigt blev det överskjutningar i Gävleborg och Jämtland. Det innebär att totalt 489 björnar sköts under årets licensjakt i Sverige.

När årets licensjakt på björn avslutades i tisdags, 15 oktober, var det bara i Dalarna som jakten fortfarande pågick. I övriga län var det avlyst sedan tidigare när det blivit fullskjutet.

I Dalarna stannar dock resultatet på 78 fällda björnar. Tilldelningen var 80 djur. Länsstyrelsen i Dalarna är nöjda med hur årets jakt har genomförts.

- Jakten har gått bra och vi är mycket nöjda med samarbetet med både Polisen och jägarna, säger Erik Matsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Överskjutningar i två län

Totalt fick 486 björnar fällas i Sverige under årets licensjakt och 489 har fällts. Att det är fler än tilldelat beror på en överskjutning med två björnar i Gävleborg och med tre björnar i Jämtland.

– Det höga tempot under den sista jaktdagen med många fällda björnar på kort tid ledde till att det fälldes tre björnar för mycket, kommenterade Martin Bergwall, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland i ett pressmeddelande efter att jakten avlysts.

– Generellt har jakten gått bra. Tyvärr har vi konstaterat en brist i vår administration som i kombination med det höga tempot med många fällda björnar på kort tid ledde till att det fälldes två björnar för mycket, sa Simon Viklund vid enheten för vilt på Länsstyrelsen Gävleborg efter att jakten där avslutats.