JÄMTHUNDMÄSTERSKAPET 2024

Mattias Edling och SE J(lö)CH Mottibäckens Lord presterade i topp på Jämthundmästerskapet 2024. Här med domare Emil Invall, som dömde provet och gav Lord 91 poäng.

Rysare när Mottibäckens Lord tog hem mästerskapet

Det blev en riktig älghundsfest när Svenska Jämthundklubben avgjorde sitt klubbmästerskap idag. För oss på läktarplats var det omöjligt att säga vem som skulle hamna var på prispallen. 

Högst upp fick Mattias Edling, Åsele, klättra efter Mottibäckens Lords prestationer i skogen.  Ett starkt förstapris på 91 poäng!

– Jag är jäkligt nöjd och stolt över Lord idag, han har gjort en riktigt fin prestation. Dessutom hade jag inte vågat drömma om att kunna vinna Jämthundsmästerskapet, säger Mattias Edling.

Mattias säger att Lord är den bästa ståndhunden han ägt, med de förutsättningar som nu råder på hemmaplan där älgarna står glest. 

- Man måste ha lite tur på sånna här speciella dagar. Gränsen mellan succé och fiasko är hårfin!

Se Mottibäckens Lord jobba.

Silvermedalj

Klasse Staffas med SE J (lö) CH Vindelfjällens Aivo. En älgskällare av rang.

Silvret knep Klasse Staffas och Vindelfjällens Aivo med en etta på fina 85 poäng. 

Klasse har tidigare vunnit två KM, då med Mörkaskogs Assar, år 2017 och 2022.

Den rutinerade räven får silvret efter en riktigt fin provdag.

- Han är så här. Det är ingen ovanlig dag för honom!

Bronsmedalj

Bronsplatsen gick till Bösslinges Hera, ägare Olav Andreassen, Norge. Han var framförallt ute efter ett förstapris då det ger den norska jaktchampionen ett svenskt jaktchampionat.

Bösslinges Hera är den yngsta hunden i startfältet med sina tre år och tio månader.

Olav Andreassen med kompisen Rune Andre Hansen, från Norge.
.

Sex förstapris

Totalt skällde hundarna hem åtta prisprov. Ullisjaurlandets Toro, Josefine Jonsson, Storuman tog fjärdeplatsen med en etta på 77 poäng, en halv poäng efter Hera (som fortsatte skälla älg efter provslutet). Strax efter kom Kastehelmi, ägare Mats Gylfe, Lammhult med en etta på 76,5 poäng.

Inte konstigt att Josefin Jonsson ler. Hon vet vad hon har för hund. SE J (lö) SE UCH SE UCH&SE J (lö) CH Ullrisjaurlandets Torro, ville dock inte följa med hem från skogen för prisutdelning. Han fortsatte på egen hand.

Även Skalljägarns Athena och Niclas Johansson, Nordmaling knep en etta på 72 poäng.

Ganska tidigt på morgonen hade elva av tretton hundar älgkontakt. Ett gott betyg. De visar på både duktiga hundar och duktig arrangörskommitté.

Nu startar festen i Kalix och i Jaktjournalen nummerr 12 kommer ett stort reportage från Svenska Jämthundklubbens ungdoms- och klubbmästerskap.

Resultatlista:

Prislista Jämthundmästerskapet KM 2024

Deltagare KM

Deltagare Ungdom