Myndigheter och media styrs av fejknyheter och den opinion som piskas upp på Facebook. Den svenska rovdjurspolitiken urartar.Foto: Istock/fotomontage

Rovdjurspolitiken på väg att spåra ur på allvar

Den svenska rovdjurspolitiken är på väg att spåra ur på allvar. Vandringssägnerna sprider sig som en löpeld på Facebook och till och med journalister och polis och åklagare rusar med i den yra opinionen.

Stora delar av värnarkåren är helt resistent mot fakta. Läser de ett inlägg på Facebook, där man påstår att solen kommer att slockna om inte Sverige inrättar en isolerad stam av ryska vargar, så tar de det för sanning. Jag blev uppringd av en kattägande kvinna en sen kväll. – Varför skriver ni så mycket negativt om vargen? frågade hon. – Det finns inget positivt att rapportera om den, svarade jag. – Ja, men här har ni skrivit att vargen tog en katt. Det är ju inte sant, fortsatte kvinnan. – I alla fall enligt människor som bevittnade händelsen och har berättat det för länsstyrelsens personal. Det är väl dokumenterat att vargar kan specialisera sig på tamkatter, svarade jag. – Det fattar du väl själv, att en varg inte kan ta en katt, som springer hur som helst. Och vargen är viktig för balansen i naturen, malde kvinnan på innan jag valde att avsluta samtalet.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera