Roger Persson är på väg på till sin första jämtlandsjakt.

Roger, 60, nybliven jägare på väg till första jakten i Jämtland

60-årige Roger Persson i Fagersta är nybliven jägare och nu ska han iväg på sin första jakt i Jämtland. "Det är sådana vyer där, så jag har funderat på om jag ska be kompisen att binda fast mig i skogen - så att jag inte irrar bort mig", säger Roger och skrattar högt.

Tanken på att bli jägare dök upp för Roger för minst 25 år sedan. Men skiftarbete inom industrin, och hans bisyssla som ordningsvakt, har stoppat ett förverkligande.

Nu jobbar han tvåskift, alltså förmiddagar och eftermiddagar, och bara var tredje helg.

- En jobbarkompis är jägare och banchef på en jaktskytteklubb. Jag fick följa med honom och skjuta och på den vägen är det, berättar Roger.

Han anmälde sig till en jägarexamenskurs vid Studiefrämjandet.

Var du nervös vid examen?

- Jag hade duktiga instruktörer, Olle Gustafsson som höll i teoridelen och två skickliga skytteinstruktörer. Jag var nog onödigt nervös, för det gick bra, konstaterar Roger.

I vänskapskretsen finns en del jägare, men Roger satsade tidigare fritiden på bland annat fiske och brukshundar.

Debut på bockjakten

På bockpremiären var det debut i jaktskogen.

- Vi var uppe på skogen i Skinnskatteberg och såg alla djur utom bockar. Det var räv, get och kid - och älg också. Det var helt fantastiskt, berättar Roger.

Sedan fick han vara med på en dag på älgjakten också.

- Jag såg en fin tjur hade jag i kikarsiktet, men han bjöd inte upp till något bra skottilllfälle.

Han har investerat i vapen och vapenskåp. Det är en Husqvarna 1900 med sporterpipa och en hagelbock. Dessutom har Roger köpt en alldeles ny studsare i kalibern 30.06.

Idag har Roger Persson en dvärgpincher och en blandning mellan rottweiler och amstaff.

- Det finns funderaringar på att kanske köpa en jakthund när det är dags för den mindre av hundarna att lämna oss. Då har jag funderat på tax, berättar Roger.

Mental förberedd

Det är inte lätt med löshundsjakt i Fagersta, där det ligger vargrevir i varenda väderstreck. Det tänker Roger på när han funderar på att skaffa tax.

- Det var otäckt, det som hände mellan Fagersta och Söderbärke för nyligen, när en jägare blev tvungen att skjuta två vargar som jagade en hund. Som jägare och hundförare måste man vara mentalt förberedd på att sådana situationer kan uppstå, konstaterar Roger.

Tobbe Lektell har bjudit in till jämtlandsjakt.

När den här artikeln skrivs är han på väg på sitt första jaktäventyr i de jämtländska skogarna. Det är barndomsvännen Tobbe Lektell som numera bor i Jämtland som bjudit in honom.

- Jag har sett bilder därifrån och det är otroliga vyer. På fredagen har vi "fritt valt arbete", säger Tobbe, berättar Roger och skrattar.

Fågel, hjort och fiske

- Då ska vi ut och kika efter lite fågel och kanske någon hjort. Och så ska vi fiska, om vi hinner med det. På lördag och söndag får jag vara med i jaktlaget på älgjakt. Det ska bli otroligt spännande, säger Roger.

Tobbe Lektell berättar att jaktmarken ligger i lågfjäll med mycket lågväxta björkar och myrmarker.

- Avståndsbedömningen kan vara en svår grej när man tittar ut över en myr som är flera kilometer bred - och man saknar referenspunkter. Det blir inte heller enklare av att älgarna här är betydligt större än längre söderut. Men Roger är bra förberedd för det här, säger Tobbe Lektell.