Vinterns licensjakt på varg är enligt uppgifter till Jaktjournalen i fara. Bilden tagen i Orsenreviret under jakten 2017. Foto: Privat

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Jaktjournalen har talat med flera personer som har god insyn i den svenska vargförvaltningen. De ger en samstämmig bild av att det sannolikt inte blir någon licensjakt i vinter. – I den extra spillningsinventeringen har man hittat 314 individer och antalet vargrevir med valpar är 30,5. Det ger lite drygt 300 vargar. Då ska det först dras bort 20 vargar, vilket är vad som brukar skjutas i skyddsjakt varje år. Det ser inte ut att bli något utrymme för licensjakt, säger en källa till Jaktjournalen. Maria Hörnell Willebrand är chef på enheten för viltanalys. Hon vill inte kommentera uppgifterna om inventeringen. – Inventeringsrapporten blir offentlig första juni, då kan vi kommentera resultatet. Därefter ska Naturvårdsverket fatta beslut om eventuell jakt, säger Maria Hörnell Willebrand.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera