Nu ska referensvärdet för varg sänkas skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen sänker referensvärdet för varg

I dag kom regeringen med beskedet. Med start nästa år ska vargens referensvärde sänkas till 170 individer.

Sverige rapporterar var sjätte år in  bevarandestatusen för arter listade i art- och habitatdirektivet. Nästa år (2025) är det dags igen.

Bland annat måste Sverige uppge hur många vargar det måste finnas för att arten ska anses ha gynnsam bevarandestatus. I dag meddelade alltså regeringen att man kommer att rapportera in detta värde till 170 individer. Detta ska alltså vara det nya golvet för den svenska vargstammen.

– Ända sedan regeringen tillträdde 2022 har vi arbetat med att lägga om vargpolitiken. Arbetet för en minskad vargstam är aktivt och pågående. Det här är ett viktigt besked inte minst för de delar av landet där vargstammen orsakar omfattande problem och otrygghet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Sänks till 270 i ett första läge

Uppdraget att rapportera in det värdet kommer att ges till Naturvårdsverket. Regeringen avser nu att fatta beslut som innebär att ansvariga myndigheter får i uppdrag att vidta förvaltningsåtgärder som i ett första läge kan sänka stammen till 270 individer.

Därefter ska stammen sänkas ner till referensvärdet på 170 individer. Samtidigt ska möjligheterna till licensjakt upprätthålls och riktlinjerna kring skyddsjakt inte skärpas uppger regeringen i pressmeddelandet.

– Rovdjurspolitiken måste ta hänsyn till alla de människor som lever och verkar i vargens närhet. Sveriges förvaltning av vargstammen ska vara både ekologiskt och socialt hållbar, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.