Projekt Varg betalade för djurparksvargar som skulle sättas ut i den svenska naturen. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Projekt Varg betalade för djurparksvargar som skulle planteras ut

Stockholm (JJ) Skånes djurpark tog betalt av Naturskyddsföreningens Projekt Varg för att föda upp vargar som skulle släppas ut i Värmland-Dalarna. – Det blev aldrig någonting av med planerna, säger Anders Bjärvall.

Just nu cirkulerar mer än 40 år gamla dokument på Facebook och debatten är intensiv. Det är dokument från Projekt Varg, alltså projektet där vargar uppfödda i djurparker skulle planteras ut i naturen för att återskapa en vargstam i Sverige. I Norge har till och med den statliga TV-stationen, NRK, gjort en granskande film för att försöka få reda på hur långt planerna egentligen gick. Programmen sändes under namnet Ulvemysteriet, hade premiär 2003 i norsk TV och finns idag att se uppdelad i flera kortare avsnitt på Youtube. Snart startar också en statligt tillsatt utredning i Norge kring vargarnas genetik. Man hoppas få reda på varifrån vargarna egentligen kom när de plötsligt dök upp i Värmland. I Sverige har privatpersoner och några få journalister försökt granska saken, men hittills är den skandinaviska vargstammen ett mysterium.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera