Polisen i Nord har till och med gått längre än vad som anges i den egna handboken om handläggning av vapentillstånd när en 70-åring utan jägarexamen nekades att byta ut sin studsare igen mot en ny i samma klass. Förvaltningsrättens dom innebär att polisen får bakläxa för den snävare tolkningen av vapenlagstiftningen

Polisen får bakläxa – äldre jägare ska få byta vapen

Enligt en dom i förvaltningsrätten i Härnösand får polisen bakläxa för att en äldre jägare som saknar jägarexamen vägras vapentillstånd för att skaffa en ny bössa i samma klass som den gamla.

Bakgrunden är att det från april i år kom en ny handbok för polisens vapenhandläggare. I handboken skrivs att äldre jägare som saknar jägarexamen, och fått vapentillstånd före utgången av 1984, ska få byta ut det gamla jaktvapnet mot ett nytt vapen om det är i samma klass.

Får inte utöka sin vapengarderob

Men äldre jägare utan jägarexamen får inte utöka sin vapengarderob med ytterligare vapen.

”Om det tidigare tillståndet avsåg ett kulgevär måste det skjutvapen som ansökan avser ha samma eller ett mer begränsat användningsområde vilket avgörs utifrån vilken klass av ammunition som vapnet är avsett för”, skrivs det i handboken.

Byta ut klass 1-studsaren mot en annan

Fallet i förvaltningsrätten handlar om en 70-årig jägare i Västernorrland. Han ville byta ut sin gamla klass 1-studsare med ett nytt vapen i samma ammunitionsklass.

Tidigare har han fått genomföra ett liknande vapenbyte. Men nu sa polismyndigheten i region Nord nej. I beslutet hävdades att övergångsbestämmelserna om tillstånd före 1985 innebär att ytterligare vapenbyten inte är tillåtna.

Överklagade och fick rätt

70-åringen överklagade då till förvaltningsrätten i Härnösand och fick rätt.

Förvaltningsrätten har gått tillbaka övergångsbestämmelserna för dem som saknar jägarexamen och fått vapenlicens före utgången av 1984.

Får byta bössa mer än en gång

”Syftet med övergångsbestämmelsen var inte att påverka befintliga tillståndsinnehavares möjlighet att fortsätta inneha vapen av viss klass eller att byta ut dessa mot nya. Något hinder för innehavaren att under sin livstid byta ut sitt vapen, exempelvis på grund av att det gått sönder eller blivit omodernt, mer än en gång har inte uppställts av lagstiftaren. I stället har det särskilt angetts att ett sådant utbyte ska ske inom viss tid, ett år, från det att det tidigare vapnet avvecklats”, skrivs det i domen.

Med andra ord ska alltså äldre jägare som saknar jägarexamen få skaffa en ny hagelbössa eller studsare i samma klass om det sker inom ett år efter att den gamla bössan bytts ut.

Gick längre än den egna handboken anger

I det här fallet hade alltså vapenhandläggaren hos polisen i region Nord även gått längre än vad som anges i den egna handboken från polisens rättsavdelning. Det finns inget i handboken om att vapenbyten inte får göras flera gånger.

Om polisen i Nord väljer att driva sin snävare tolkning av vapenbytesreglerna vidare till Kammarrätten återstår att se.

Måste göra om handläggningen

Bakläxan från förvaltningsrätten till polisen i Nord om 70-åringen formuleras så här:

”Enligt den redovisade bestämmelsen behöver han således inte uppfylla kravet på jägarexamen för att meddelas tillstånd till innehav av det aktuella vapnet då fråga är om ett ersättningsvapen. Då det ankommer på Polismyndigheten att pröva om även övriga förutsättningar för att bevilja tillstånd till att inneha vapnet föreligger ska målet visas åter till Polismyndigheten för fortsatt handläggning.”