Så här fördelar Naturvårdsverket de 37,5 miljoner kronor som samhället kostar på inventering av stora rovdjur. Bild: Gettyimages, fotomontage

Penningbrist får rovdjur att öka i det fördolda

Kungsbacka (JJ) 37,5 miljoner kronor satsar Svenska staten årligen på att spåra de stora rovdjuren. Men det skiljer mycket i tilldelningen till de olika länen. – Vi har inte en chans att inventera hela länet för en miljon kronor per år, säger Nelly Grönberg på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Av kartan intill artikeln framgår det hur mycket pengar varje län fick i den senaste tilldelningen för inventering av de stora rovdjuren. Bara för att lyfta fram ett exempel så får Värmland och Dalarna cirka tre miljoner kronor per år. Västra Götaland är ungefär lika stort till ytan, men där är summan i år bara en tredjedel så stor, lite drygt en miljon kronor. Pengarna delas ut av Naturvårdsverket och bygger på kända inventeringsresultat från föregående år. Aspekter som väger tungt är om länet har renskötsel och om det finns varg och järv samt storleken på länet.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera