Vargen måste ha varit uppfödd i fångenskap, menar vargskytten som nu får ekonomiskt stöd från föreningen Naturen för alla för att driva saken vidare rättsligt. Arkivbild: Gettyimages

Pengar insamlade till dömd vargskytt – ”justitiemord”

Den norrman som vill frias för att ha skjutit en "viktig" varg får stöd av föreningen Naturen för alla. Medlemmarna har samlat in 50 000 kronor för att vargskytten ska få resning och frias i högre instans.

Det var 2015 som 46-åringen från Trysil sköt vargen, som vandrat in från Sverige och ska ha haft finsk-ryska gener. Han dömdes till fem månaders fängelse lagmansrätten och har avtjänat sitt straff. Mannen vill dock ha resning i högre domstol och bli rentvådd. Vargen var onaturligt skygg och måste ha varit utsatt av människor, anser han. Som bevis anför 46-åringen bland annat att vargen hade ett fettlager på 1,5 centimeter. Talespersoner för föreningen Naturen för alla menar att vargen betedde sig onaturligt. – När du står på gårdsplanen och visslar på hunden, och istället kommer en varg, då skjuter du. Den vargen var inte en del av ett naturligt bestånd, säger Per Bergum till norska TV2.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera