Nr 10 av Jaktjournalen 2024.

Nytt nummer ute!

Rådjursdans, älglock och massor av annat

Rådjursdans och dreversång: 1 oktober och Gustav Klevenhed ska göra det han längtat efter sedan januari tog slut - släppa lös drevern Tessie. Det blev en premiär man drömmer om. Till Tessies drevsång dansar rådjuren i knä på husse.

Älgjakt med lock och hjärta: Det är ett litet men tappert gäng från Luleå studentjaktklubb som träffas tidigt en morgon i mitten av oktober för älgjakt. Två av dagens jägare har aldrig skjutit en älg tidigare eller ens sett en älg under jakt. Med hjälp av en duktig älglockare och en vass gråhunds tik ska det förhoppningsvis bli ändring på det. Flera tjurar som just brunstat klart har varit synliga på marken sista dagarna, så förväntningarna är på topp och förhållandena är helt perfekta.

Med vittring på kyrktuppen: Finnspetsen Karlsömarkens Chili rör sig som en drottning i skogen, men väl på mästerskap kröntes hon till kung! En jakthund med mycket av det lilla extra som inte låter sig luras av kacklande hönor.

Vapen för snabba skott: När oktober gör entré startar också drevjaktsäsongen. En jaktform där det till stor del handlar om skott mot djur i rörelse. Men vad ställer det för krav på bössan egentligen? Vi har kollat med ett gäng erfarna jägare vad de har för tankar om saken.

ATW möjliggör jakten: En fyrhjuling, eller ATV, finns nog i många jägarhem. Men hur den får användas är ganska begränsat när det kommer till jakt. Om man har en funktionsvariation kan man dock söka tillstånd. Ett tillstånd som kan möjliggöra jakten. För Martin Häll har det inneburit en stor frihet att kunna ta sig ut på jakt på egen hand.

Alltid i Jaktjournalen:

Nyheter: De viktigaste jaktliga nyheterna från månaden som gått. Månadens hund: Tysk jaktterrier, Sätter´s Precious Rudolf. Vapentest: Sauer 505 Ergolux Veterinärt: Besvärliga boghältor . Viltarian: Plankstek med bäverfilé, rödvinsbrässerad vildsvinskind och vildsvinsribs med barbequesås.

Sätter punkt för detta nummer gör forskaren vid SLU, Fredrik Widemo.

Har du inte redan tidningen? Teckna en prenumeration på Sveriges största oberoende jakttidning här!