Den 2 september polisanmäldes att en hund avlidit under en älgjakt på grund av strypning. Nu har nya uppgifter kommit till Jaktjournalen om händelsen.

Nya uppgifter om älghund som ströps

Nu kommer nya uppgifter om den hund som dog efter ha bundits upp vid jakt. Uppgifter som ger en helt annan bild av det inträffade. 

Det var den 2 september som en älghund ströps till döds efter att ha bundits upp i samband med jakt. Enligt uppgifter handlade det om en hund som kopplats av någon i ett angränsade jaktlag och sedan lämnats.

Hunden ska ha trasslat in sig i kopplet och strypts till döds.

Nya uppgifter

Nu kommer dock uppgifter som tyder på ett annat händelseförlopp.

Enligt uppgifter till Jaktjournalen ska hunden ha kopplats i samråd med hundägaren när en skjuten kalv skulle tas ur. Det för att inte hunden skulle ryka ihop med den andra hunden som kalven skjutits för.

Hunden var enligt uppgifterna inte heller kopplad i strypkoppel utan i pejlhalsbandet och fastsatt vid älgen. Skytten ska ha gått i väg för att möta upp hjulingen som skulle hämta älgen. 

Fått kopplet runt halsen

När de kom fram till den skjutna älgen och hunden igen så ska hunden ha snurrat in sig, fått kopplet runt halsen och strypt sig själv.

Uppgifter står alltså mot uppgifter. 

Jaktjournalen har sökt förundersökningsledaren Elina Lundgren vid polisen i Kalix för kommentarer.