Jakt med halvautomater ät tillåtit men idag säger reglerna att de inte får vara för militärlika. Det vill Naturvårdsverket nu ändra på, något som polisen är kritiska till. Arkivfoto: Per Jonson

Norska politiker föreslår förbud mot halvautomater

Norge (JJ) Politiker i norska Stortinget vill införa ett förbud mot halvautomater. Enligt Høyrepolitikern Peter Frølich är Regeringen enig och förbudet planeras införas 2021.

Peter Frølich (Høyre) är justitiepolitisk talesperson i partiet och menar halvautomater som kan bidra till skada måste bort. Norge har som bekant erfarenhet av vansinnesdåd. Sommaren 2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer på Utøya. – Vi önskar ett förbud mot halvautomatiska vapen med särskilt stor skadepotential, med hänsyn till samhällssäkerheten. Regeringen och det stora flertalet i Stortinget vill detta, säger Peter Frølich. De vapen som Peter Frølich och Regeringen vill införa förbud på, är vapen som är ägnade för militärt och polisiärt bruk, men Peter Frølich menar att det fortfarande kommer finnas möjligheter för jägare och sportskyttar. – Det kommer fortsättningsvis finnas möjlighet att ha halvautomatiska gevär till jakt och skyttar på högre nivå som kan dokumentera ett särskilt engagemang för sporten ska kunna ha denna typ av vapen – men villkoren kommer vara stränga, säger han. På detta sätt menar Peter Frølich att politikerna tar ansvar och samtidigt i stor utsträckning reducerar antalet farliga vapen i samhället. – Samtidigt tar vi hänsyn till både jakt- och skytteintressena i landet, som är en viktig del av vår historia och kultur.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera