Ska vargstammen öka ytterligare i Mellansverige? Olika tjänstemän på Naturvårdsverket ger olika besked. Foto: Gettyimages

Naturvårdsverket höjer golvet för vargstammen

Naturvårdsverket höjer formellt golvet för den svenska vargstammen. 30 vargrevir med valpar, istället för 27, kommer att rapporteras som miniminivå till EU. Gunnar Glöersen på Jägareförbundet är förbannad.

2013 beslutade Riksdagen att miniminivån för den svenska vargstammen skulle vara mellan 170 och 270 vargar. Med omräkningsfaktorn tio, som inkluderar alla vargar – även sådana som är på vandring från sina födelserevir – motsvarade det 17 till 27 vargrevir med valpar, så kallade föryngringar. Naturvårdsverket bestämde siffran till 270. Forskare som tillfrågades tyckte dock att det skulle vara 300 vargar i Sverige och det har Naturvårdsverket följt sedan 2015. Därför uteblev vinterns vargjakt, för att stammen bedömdes ligga knappt över 300. Nu formaliseras miniminivån genom att Naturvårdsverkets tjänstemän har för avsikt att föreslå 30 föryngringar, 300 vargar, som referensvärde till EU.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera