Magnus Danielsson fick en riktig drömälg till sitt pass i söndags morse.

Magnus fick fälla fantastisk älgtjur

Titta på bilderna - vilken älg! Det var Magnus Danielsson som fällde den i söndags morse. "Det var kanske lite Diana-lycka. För fyra år sedan släppte jag en älg på samma pass - och det kan vara den jag fick skjuta nu", säger Magnus.

Han är 40 år och bor i Skellefteå och jagar i Djupfors fyra mil utanför stan. I jaktlaget är man uppemot elva-tolv personer och man har nött hela hösten för att få tag i två tjurar som det var bestämt att fälla.

På söndag morgon fick jämthunden Aiko upp någonting intressant och snurrade i snabb takt mellan en väg och en kraftledning. En kilometer från hunden satt Magnus i ett två meter högt torn vid en väg, med ryggen mot såten.

- Tidigare har det varit storskog på båda sidor vägen. Men i år har man gjort ett 140 meter djupt och 400 meter långt hygge på andra sidan vägen. Jag gjorde mig beredd eftersom jag förstod att någonting kunde vara på gång, berättar Magnus.

"Hoade"

Det var nio-tio grader varmt och dimmigt och rätt vad det var passerade en ko och kalv över vägen intill passet. Och efter kom den magnifika tjuren.

Kan det vara samma älg som Magnus släppte på samma pass för fyra år sedan?

- Kon och kalven hann upp på hygget och tjuren var mitt på vägen när jag såg honom. Sedan var det en ridå med ris i dikeskanten, men när han kom upp hygget hoade jag till och då stannade han, berättar Magnus.

Han hade bra stöd i tornet och sköt det första skottet på cirka 130 meters avstånd. Det skulle i efterhand visa sig vara en femetta, men Magnus vågade inte chansa och sköt ett skott till när älgtjuren återigen stannade.

- Då höll jag längre upp mot ryggen och det blev knall och fall på platsen, konstaterar Magnus.

Människor i hans omgivning har sett stora älghorn tidigare och någon av dem tror att hornkronan håller guldklass. 

- Jag har lämnat in det för montering och det kommer att bedömas senare.

Ett riktigt drömpass

Magnus Danielsson med sin fina älgtjur, som han fälldes på den nya hygget.

Tornet vid vägen är ett riktigt drömpass. Magnus har skjutit en 14-taggare där tidigare. Och nu kom det alltså en 18-taggare.

- Det kan vara samma älg som jag släppte för fyra år sedan. Vi har som uppgörelse i laget att vi släpper mellanstora tjurar under brunsten. Då kom det ut en tolvtaggare som såg riktigt fin ut och stannade med full bredsida på 40 meters avstånd. Jag ställde undan bössan och fotograferade istället. Det var kanske lite Diana-lycka.

Magnus har barn och familj och villa. Därför blir det inte mycket tid över för jakt just nu.

- Tidigare jagade jag mycket småvilt närmare stan med kompisar som har stövare, Men tiden räcker inte till och därför satsar jag på älgjakten och lite toppfågeljakt i december-januari.