Hornet mättes till snudd på guld.

Lydia Perssons stora älg i repris

Kommer ni ihåg 19-åriga Lydia Persson i Vilhelmina - hon som sköt en jätteälg? Även i år kom hon till skott i älgjakten och nu funderar Lydia att utforska annnan jakt.

Jaktjournalen skrev om Lydia Persson i april i år. Då hade hennes väldiga älghorn med 18 taggar mätts in och visat sig vara snudd på guld.

Tyvärr försvann hela texten när Jaktjournalen bytte publiceringsverktyg. Vi tar det igen.

Lydia sköt älg när hon satt med på uppsiktsjakt tillsammans med sin mamma. Men förra höstens älgjakt satt hon ensam och då kom hennes livs älg ut.

- Det var regnigt och sista dagen på älgjaktsveckan. Jag satt i en skogskant vid en liten myr och inne i såten skällde två hundar, berättar Lydia.

Plötsligt hettade det till. Hundföraren och en passgranne rapporterade att de sett en älg som passerat på för långt avstånd för att vara skjutbar. Kanske var den på väg mot Lydia.

- Jag kollade åt det håll jag trodde att den älgen kunde komma ut. Plötsligt såg jag något i ögonvrån och fick se en stor tjur, som försökte smyga sig över myren, berättar Lydia.

Hon skrek rakt ut.

Lydia Perssons älgtjur, som hon sköt med farfars gamla Husqvarna.

"Då sköt jag"

- Jag skrek för att få den att stanna. Det gjorde den och då sköt jag, berättar Lydia.

Hon skjuter med farfars gamla Husqvarna i kalibern 6,5x55 och avståndet till älgen var 50-60 meter. Den stora tjuren blev kvar på platsen.

På vårkanten mättes det väldiga hornet in och noterades till 295 poäng, alltså fem poäng från guld.

Även i årets älgjakt lyckades Lydia fälla en älg.

- Det var sista jaktdagen i år också. En liten kviga kom smygande ut från skogskanten och skulle över myren där jag satt, konstaterar Lydia.

Uppgörelsen i jaktlaget i år var att spara produktiva kor. Det tänkte Lydia på när älgen kom.

- Jag väntade och kollade noga så att det inte skulle vara en vuxen ko. Ett bra kännetecken är längden på mulen. Dessutom brukar kor som har kalvat ha lite svankad rygg, säger Lydia.

Hon satt tyst och väntade, plötsligt hörde hon hur något plaskande lät från myren. Stilla tyst satt hon beredd. Sedan visade kvigan sig.

- Jag ville släppa fram henne en bit så jag var säker på att de var en kviga och att få in ett bra skott tillfälle.

Sugen på toppfågeljakt

Kvigan Lydia fällde i årets jakt.

Hennes morfar och mamma jagar, men inte pappa.

Lydia gick naturbruksgymnasiet i Burträsk med inriktning skog och har fått säsongsjobb på Sveaskog. Bland arbetsuppgifterna märks bland annat att inventera skog.

- Det verkar vara ett bra fågelår i år, för jag ser gott om fågel när jag är ute i jobbet. Jag har funderat på att utvidga jakten och börja jaga fågel, kanske toppjakt. Om jag har tid och det blir tillfälle skulle det vara roligt att prova det i vinter, säger den 19-åriga jägaren från Vilhelmina, som trycker hårt på att det är viktigt att skjutträna.

Lydia Persson med sitt livs älg.