I söndags avlivades en lodjursunge som skadats av en jakthund som var ute på annan jakt. Det är inte första gången som en lodjursunge dött efter slagsmål med en jakthund.

Lodjursunge måste avlivas efter slagsmål med jakthund

I helgen inträffade det igen att en lodjursunge dog efter att ha blivit biten av en jakthund när hunden var ute på annan jakt. Det finns ingen misstanke om brott.

Länsstyrelsen i Östergötland bekräftar att det uppstod ”ett slagsmål” mellan en lodjursunge och en jakthund i söndags på en jaktmark mellan Söderköping och Åtvidaberg.

Lodjursungen blev så illa skadad att polisen kontaktades för att ungen måste avlivas.

Görs med stöd av paragraf 40 c

Det är paragraf 40 c i jaktförordningen som gör det möjligt att avliva skadat vilt som hittats, även när det gäller fredade rovdjur, eller om avlivningen av vilt sker på annans mark.

– Eftersom det här handlar om avlivning av statens vilt kontaktades polisen. Jag vet inte om det var en jägare eller polisen som avlivade lodjursungen, säger Jim Forsberg.

Han är vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

”Olycklig slump”

– Det är en olycklig händelse som är svårt att påverka. Slumpen avgjorde att lodjuret och jakthunden hamnade på samma ställe, kommenterar Jim Forsberg om händelsen.

– Det finns ingen misstanke om brott, meddelar Mats Pettersson, som är presstalesperson vid polismyndigheten.

Hunden fick inga allvarliga skador

Lodjurskroppen har skickats till SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, för obduktion och åldersbestämning.

Jakthund bet ihjäl en lodjursunge

En liknande händelse inträffade i Krokoms kommun i Jämtland den 11 september 2020. En jakthund som var ute på jakt stötte på en lodjursunge, som blev ihjälbiten.

Döda rovdjur som upptäcks ska anmälas till polisen, som i sin tur sänder in rovdjurskadavret till SVA.

Polisen hämtade kroppen

Hundägaren ringde polisen som åkte ut och hämtade lodjurskroppen.

Inte heller i det här fallet misstänktes brott i samband med händelsen.

– Det är inget brott i det här fallet då man nu har rätt att jaga med lös hund i skogen, kommenterade Mikael Gruvelgård vid polisen i Jämtland till Östersunds-Posten.