Daniel Ligné anser att den norska stresstudien av björnar som jagas av hundar bygger på för litet material för att det ska gå att dra några långtgående slutsatser. Foto: Gettyimages och Svenska Jägareförbundet

Ligné avfärdar stresslarm om jagade björnar

Öster Malma (JJ) – Undersökningen är baserad på väldigt klena underlag. Man får egentligen bara fram att två hundar stressar en björn mer än en hund. Det säger Jägareförbundets Daniel Ligné om den norska undersökningen av björnjakt med drivande och ställande hundar.

Jaktjournalen berättade på måndagen om forskningsrapporten från Norsk Institutt for naturforskning, NINA. I Norge är frågan om hundar av stövartyp ska tillåtas vid björnjakt och därför gjorde de norska forskarna en studie i Sverige. GPS-märkta björnar med så kallad biomätare, som registrerar bland annat puls och kroppstemperatur, har jagats under 2014, 2015 och 2016. Forskningsjakterna har huvudsakligen genomförts mellan 1 och 20 augusti. Forskarna slår fast att jakthundar stressar björnar och använder mätresultat av kroppsvärme och hjärtfrekvens som belägg för det.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera