Ett 40-tal licenser ska ha utfärdats på Benelli MR1 i Sverige. Nu slår Kammarrätten i Göteborg fast att polisen har rätt att neka licens på vapnet.

Kammarrätten: Rätt neka licens på Benelli MR1

Göteborg (JJ) Halvautomaten Benelli MR1 är inte lämpad för jakt. Därför är det rätt av polisen att neka Toni Celan licens på vapnet. Det slår Kammarrätten i Göteborg fast i en dom.

Toni Celan har stridit flera år för att få inneha en Benelli MR1 i kalibern .223 Remington. Polismyndigheten, Rikspolisstyrelsens vapenavdelning, har medverkat till att ansökningarna om licens har avslagits. Toni Celan har överklagat och i november kom saken upp i Kammarrätten i Göteborg. Celan har bland annat pekat på att Naturvårdsverket flera gånger yttrat sig om Benelli MR1 och slagit fast ett det är ett lämpligt jaktvapen. Kammarrätten skriver att Naturvårdsverkets bedömning sker utifrån skrivningarna i jaktlagen, alltså om vapnet är lämpligt att skjuta vilda djur med. Kammarräten poängterar att polisens bedömning sker i enlighet med vapenlagen, för att förhindra olyckor och att vapnet används vid brott.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera