JÄMTHUNDMÄSTERSKAPET 2024

Det har varit rekordintresse för årets jämthundsmästerskap, 129 hundägare anmälde sig till de 23 utlottade platserna. Kåre Brorsson och Mikael Hjelm ser fram emot ett spännande mästerskap

Jämthundsmästerskapet i startgroparna

Har du koll på startfältet?

I ett härligt höstväder ansluter nu toppmeriterade jämthundar för att göra upp om segern i både Ungdomsklass och Klubbmästerskap under två dagar.
Totalt kommer 23 hundar att tävla på provområden runt Kalix i Norrbotten.

Först ut är tio ungdomar mellan 15 och 25 år som ska släppa sina hundar i morgon vid 06.30-tiden. Men först blir det lottning av provområden och domare senare i kväll.

Snitt på 3 000 hektar

Mikael Hjelm, Kalix och Kåre Brorsson, Edsele, i Svenska Jämthundklubbens jaktprovskommittén har tillsammans med andra i klubben jobbat länge för att mästerskapet ska bli så bra som möjligt.

– Visst har det varit mycket jobb, men det är också skitkul, säger Kåre och får medhåll av Mikael som haft ansvar för provområdena som snittar 3 000 hektar.

– Vi har förhållandevis bra med älg, vi har haft en bra föryngring med kalv. Men jag vill ändå inte garantera att alla hundar hittar älg, menar Mikael som är återhållsam trots ett leende.

Domare från norr

I stort sett alla domare under de två tävlingsdagarna kommer från trakterna runt Kalix.

– Norrbottens Älghundklubb har en stor vana och kultur av att arrangera tävlingar för sina älghundsraser. Entusiasmen är stor så det har inte varit något problem att skaffa domare.

Gråhundsägaren och domaren Tomas Gard är en av de första domarna som dyker upp, drygt två timmar före genomgången.

– Det är jättekul att få hjälpa till, säger Tomas när han kommer klivande över bilparkeringen vid Kalix Folkhögskola.

– Jag är nog den enda gråhundsägaren här idag skrockar han och tillägger att normalt dömer han 25-30 jaktprov, men i fjol blev det bara tio.

Startar farfars hund

Jämthundshanen Melkers Dacke, 3 år, kommer att starta i ungdomsklassen i morgon. Tillsammans med Emil Brorsson som kom med som andra reserv.

En av de första hundförarna i ungdomsklassen som dök upp var Emil Brorsson som ska starta med farfar Erlings jaktchampion Melkers Dacke.

– Det ska bli jättekul, jag var andra reserv i uttagningen så nu kan allt hända, säger Emil med förväntan i rösten.

Jämthundsmästerskapet arrangeras av Svenska Jämthundklubben, Norrbottens Älghundklubb och Jaktjournalen som liverapporterar hundarnas framfart i provrutorna.

Fredag med start 06.30 startar Jämthundmästerskapet ungdom. Liverapporteringen kommer göras i dagsfärsk artikel på Jaktjournalens sajt.

Lördag 06.30, är det dags för klubbmästerskapet. Det sker under likadana former.

JJ:s utsände, Holger Nilsson, kommer också att vara ute skogen och följa så många hundar som det är möjligt.

Har du koll på startfältet?


Läs mer om deltagarna och hitta Trackerkoder till respektive mästerskap.

Här är alla deltagare i ungdomsklass.

Här är alla deltagare i KM.