– Länsstyrelserna har gjort vad de kunnat med tilldelning, kommenterar Jägareförbundets Mikael Samuelsson om att det bara blir licensjakt på 30 vargar i vinter.

Jägareförbundet om jakt på 30 vargar: ”Länsstyrelserna har gjort vad de kunnat”

– Länsstyrelserna har gjort vad de kunnat med tilldelning, säger Mikael Samuelsson om att det endast blir licensjakt på 30 vargar från den 2 januari. Han är ordförande i rovdjursrådet i Jägareförbundet.

Jägareförbundet konstaterar att de nya miniminivåerna för vargstammen i södra Sverige gjort att hela tilldelningen hamnat i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Därmed fördelas de 30 vargarna med sex vargar i fem revir i Värmland, Västmanland, Örebro och Västra Götaland.

I Örebro län blir det jakt i två revir. Södermanland som hade licensjakt på varg för första gången i vintras får ingen vargkvot i januari eftersom det länet finns i det södra rovdjursförvaltningsområdet.

36 vargar i förra licensjakten

Förra licensjakten kom länsstyrelserna i Södermanland, Värmland, Västmanland, Västra Götaland och Örebro överens om att tillåta licensjakt på totalt 36 vargar i januari.

Tilldelningen på endast 30 vargar i licensjakten i januari 2025 handlar bland annat om att vargstammen minskat med omkring 100 djur de senaste åren. Efter vinterns inventeringar blev resultatet att Sverige då hade cirka 375 vargar.

Nya riktlinjer för miniminivåer

I år beslutade Naturvårdsverket om nya riktlinjer för miniminivåer i vargstammen två år i taget. I södra rovdjursförvaltningsområdet krävs därmed 75 vargar för att kunna ha licensjakt. Så många finns det inte än så länge. Det innebär att bara skyddsjakt finns kvar som verktyg för att få bukt med vargproblem i södra Sverige.

Det innebär i sin tur att hela tilldelningen på 30 vargar hamnade i det mellersta rovdjursområdet.

Kan inte underskrida nivån

När vargstammen backat de senaste åren minskar i sin tur tilldelningen eftersom länsstyrelserna inte kan underskrida nivån för gynnsam bevarandestatus.

– Vi noterar att länsstyrelserna har gjort vad de kunnat med tilldelning för att minskningen ska fortsätta, säger Mikael Samuelsson, ordförande i rovdjursrådet i Jägareförbundet, apropå att vargstammen redan backat med 100 djur.

Bör ner till 300 vargar

Nu är det viktigt att vargstammen fortsätter minska, konstaterar han på Jägareförbundets webbsida.

– För Svenska Jägareförbundet är det viktigt att Sverige håller en så liten vargstam som möjligt. Gynnsam bevarandestatus har angetts till 300 djur. Vi tycker att stammen ska minska ned till den nivån, kommenterar Mikael Samuelsson.

”Politiska beslut behövs”

I nuläget spelar det ingen roll att landsbygdsminister Peter Kullgren (kd) sagt att vargstammen bör sänkas. De regler som redan är bestämda i vargförvaltningen är det de berörda länsstyrelserna har att förhålla sig till.

– Det behövs politiska beslut om Sverige ska minska vargstammen ytterligare. Det är något vi påtalat för politikerna, förklarar Mikael Samuelsson på förbundets webbsida.

”Politiska kvarnarna mal för sakta”

– Sverige är ett av få länder i EU där vi förvaltar vargstammen. Detta ska vi vara glada för. Men det är svårt att vara glad när man ser att det finns ett stort behov av att minska vargstammen, och att de politiska kvarnarna maler för sakta, avrundar Mikael Samuelsson. 

Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund (JRF) konstaterar att det viktiga är att vargens skyddsstatus ändras.

”Leder till fega beslut om för liten jakt”

– Det här börjar bli en välkoreograferad dans. En undermålig inventering leder till fega beslut om en för liten jakt. Vi blir arga, rovdjursvurmarna blir arga, politiker blir arga. Ändå blir det inget nytt. Det visar bara hur viktigt det är att få till en sänkning av vargens skyddsstatus, kommenterar han till Jakt & Jägare.

Läs mer om det här:

Här är licenskvoterna län för län

Värmland: sex vargar i reviret Salungen.

Västra Götaland: sex vargar i reviret Klyftamon.

Västmanland: sex vargar i reviret Kesberget.

Örebro: tolv vargar i reviren Mjuggsjön (sex vargar) och Tiveden (sex vargar).

Licensjakten startar den 2 januari 2025 och pågår som längst till och med den 15 februari 2025.

Rovdjursförvaltningsområden

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet omfattar länen Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Örebro, Värmland, Uppsala, Västra Götalands och Stockholm.

Södra rovdjursförvaltningsområdet omfattar länen Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne och Halland.