En älgjägare ser en björn och rapporterar till Jägareförbundets Björnobsen. Förbundet vill dock ha betalt för jobbet med uppdraget. Foto: Gettyimages

Jägareförbundet nekar samhället Björnobsen – vill ha betalt

Jägareförbundet och Naturvårdsverket har kommit på kant med varandra om "Björnobsen". Jägareförbundet delger inte myndigheterna uppgifterna så länge man inte får betalt.

– Vi har påtalat för Naturvårdsverket i säkert två års tid, att vi vill ha ersättning för våra kostnader i samband med Björnobsen. Men vi har inte fått något svar, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet. En som beklagar att jägarnas björnrapporter inte offentliggörs är Jonas Bergman, enhetschef på länsstyrelsen i Dalarna. – Det är värdefulla uppgifter när björnstammens storlek ska uppskattas, säger Jonas Bergman. Genom sin rikstäckande organisation har Jägareförbundet möjligheten att nå ut i stort sett varenda buske i Sverige. Genom jaktvårdskretsar och jaktledare kan de samla in information om exempelvis antal observerade björnar. – Det är fem miljoner timmar som jägarkåren sitter på pass och rapporterar vad de ser, säger Daniel Ligné.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera