Mannen i 25-årsåldern dömdes i mars av Mora tingsrätt för att ha förföljt och dödat en varg vid sjön Amungen i Dalarna. Svea hovrätt har nu fastställd domen. Ansiktet har dolts av Jaktjournalen. Foto: polisens förundersökning

Hovrätten fastställer dom mot tjuvjägare

Hovrätten fastställer den fällande domen mot en man som av tingsrätten dömts för att i samförstånd med andra ha dödat en varg vid sjön Amungen i Dalarna. Mannen kan nu se fram emot samhällstjänst.

Jaktjournalen har vid ett flertal tillfällen skrivit om det uppmärksammade tjuvjaktmålet. Enligt åtalet ska den dömde mannen i mars 2019, tillsammans med andra, ha förföljt varg vid och på sjön Amungen i Dalarna med hjälp av skoter.

Syftet ska ha varit att döda djuret och vargen ska också sedan ha skjutits. Flera andra personen har varit misstänkta för brottet men bara den nu dömda mannen åtalades, trots att en annan person misstänks ha avlossat det dödande skottet.

Mora tingsrätt dömde i mars 2024 mannen till villkorlig dom och samhällstjänst i 200 timmar för grovt jaktbrott. Denna dom har nu alltså fastställts i Svea hovrätt.

”Hovrätten delar helt tingsrättens bedömning om vad som är utrett i målet och ansluter sig alltså till tingsrättens bedömning att det är styrkt att XX har gjort sig skyldig till den åtalade gärningen. Hovrätten gör inte heller några andra bedömningar än de som tingsrätten har gjort när det gäller rubricering, påföljd och återbetalningsskyldighet för försvararkostnaden. Tingsrättens dom ska därför inte ändras”, skriver hovrätten i sin dom.