Lycksele tingsrätt frikänner fyra björnjägare som stått åtalade för grovt jaktbrott.

Friande domar i björnjaktsmålet

Jaktprofilen Robert Salmonsson och ytterligare tre jägare frikänns helt från anklagelserna om grovt jaktbrott i samband med björnjakt. Det meddelade Lycksele tingsrätt i en dom 16 oktober.

Det var vid en björnjakt i augusti 2019 som åklagaren menar att de fyra jägarna ska ha använt sig av en åtel och motorfordon på felaktigt sätt, bland annat genom att låta en hund ta upp spår vid en otillåten åtel.

Rättegången inleddes i september och avslutades 4 oktober och i dag, 16 oktober, kom alltså domen där jägarna frias helt.

Rätten konstaterar i sin dom att de finns en otillåten åtel på mark där de fyra inte har jakträtten, men att det inte är styrkt vem som anlagt denna. Rätten anser också att det faktum att spillning från en björn som fälldes under jakten hittats vid åteln inte bevisar att åteln använts felaktigt.

”förekomsten av björnspillning vid en åtel med majs i det område björnen befunnit sig är enligt tingsrättens mening inte sådant att några säkra slutsatser kan dras om när björnen befunnit sig på åtelplatsen eller vem, eller vilka, som anlagt eller använt den otillåtna åteln”, skriver man i domen.

En av de åtalades advokat  Lisa Länta har tidigare påtalat brister i utredningen och hela tiden trott på friande domar.

– Jag har hela tiden sagt att jag är trygg i att åtalet kommer att ogillas. Men utredningen är rörig och de nya uppgifterna gör att jag undrar om det finns andra uppgifter som inte presenterats för oss och som vi tvingas att bemöta, sa hon till Jaktjournalen i februari 2024, i samband med att åklagaren presenterade nya bevis i utredningen.

Bevisningen höll inte

En bärande fråga i rättegången har också varit vilken hund det varit som polisen peilat. Här menar rätten att det inte går att dra några säkra slutsatser.

Rätten anser på det hela att åklagaren inte lyckats bevisa att jägarna ska ha begått något brott. Man konstaterar att det för en fällande do skulle krävas att:

”omständigheterna är sådana att de inte vid en sammantagen bedömning ger utrymme för en alternativ förklaring till det som lagts de tilltalade till last. Eftersom sådana omständigheter enligt tingsrättens mening inte kan anses föreligga har åtalet inte ställts utom rimligt tvivel. Åtalet ska därför ogillas.”