Jens Frank på Viltskadecenter menar att fotsnara för varg kan bli ett bra verktyg i jakt och märkning. På bilden är det en Malåsnara för räv, men tillverkaren Fredrik Lundmark menar att det inte är några problem att konstruera en snara för varg. Foto: Mikael Moilanen, Istock och Malåsnaran

Fotsnara kan bli ett vapen vid vargjakt på barmark

Grimsö (JJ) Vargjakt på barmark är svårt och misslyckas ofta. Det skulle behövas alternativ till traditionell jakt, menar både länsstyrelsepersonal och forskare. – Fotsnara skulle vara bra verktyg, säger Jens Frank, forskare vid Viltskadecenter.

Han har själv studerat saken närmare, som gäst hos forskarkollegor i Spanien. – Under hösten jag varit med och fångat sju vargar med fotsnara i Spanien, berättar Jens Frank. En lång rad skyddsjakter på varg har misslyckats på barmark. Det är mer ett undantag att jägarna lyckas få tag i en varg när det inte finns spårsnö. Senast ut i raden av misslyckanden är fallet i Kolsva i Västmanland, där en extremt närgången och skadegörande varg skulle avlivas. Jägarna gick bet. – Metoderna på barkmark är begränsade. Jägarna kan få sitta ute i veckor och vakta. Med fotsnara går det att göra jakten väldigt riktad och effektiv, säger Jens Frank.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera