Regeringen vill ge länsstyrelserna möjlighet att ge dispens för fler patroner än två i halvautomater vid björnjakt. Foto: Istock

Förslag om fler patroner vid björnjakt

Stockholm (JJ) Regeringen öppnar för att tillåta fler patroner i halvautomater vid björnjakt. Ändringen föreslås gälla från 1 januari 2018.

Idag är det förbjudet att jaga björn med halvautomater som kan ta fler än två skott i magasinet. I den promemoria som skickades ut remiss på tisdagen föreslår Näringsdepartementet att jägare ska kunna söka dispens från regeln om max två skott i magasinet. Förslaget är också att det är länsstyrelserna som i framtiden ska hantera dispensansökningar som gäller björnjakt. Om förslaget går igenom blir det alltså de enskilda länsstyrelserna som avgör om björjägarna i deras län ska få ha fler skott än två i sina halvautomater. – Min förhoppning är att det kommer att bli lättare att få dispens att använda fler patroner om det behövs för att undvika incidenter mellan jägare och björn, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, i ett pressmeddelande. Remisstiden går ut den 9 oktober och intentionen är att ändringen kan börja gälla 1 januari 2018. Förslaget innebär också att beslut om dispenser kan överklagas till förvaltningsdomstolarna.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera