Sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd med en fälld säl. Foto: Per Jonson

Förskräckligt, tycker forskaren om EU:s handelsförbud med sälprodukter

Runt om i landet höjs nu röster emot EU:s förbud mot handel med sälprodukter. – Förbudet är helt absurt och är bara följden av ett politiskt spel, säger sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd.

Sedan 2015 råder totalförbud mot handel med sälprodukter. EU-reglerna gör undantag för vissa inuitsamhällen och ursprungsbefolkningar, men en svensk säljägare får inte sälja någonting från sälen. – Det är ett förskräckligt förbud. Det gör det exempelvis omöjligt att sälja skinn för tillverkning av hanskar, gevärsfodral och alla möjliga produkter, säger Sven-Gunnar Lunneryd. Den värdefulla säloljan, som används för impregnering och har ett högt värde som naturprodukt mot hjärt- och kärlsjukdomar, omega 3-kapslar, får inte heller avyttras. – Det började efterfrågas sälkött när det blev inne med ”fine dining”, alltså mat gjord på exklusiva och annorlunda, närproducerade råvaror. En kock kan laga till fantastisk mat av en säl, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera