Betydligt fler vargar än nu krävs för att uppnå gynnsam bevarande status om forskarna bakom Claws and laws får bestämma. Foto: Gettyimages

Forskare kräver minst 600 vargar i Sverige

Kungsbacka (JJ) Nyligen presenterades slutrapporten i forskningstudien Claws and Laws. Naturvårdsverket har finansierat den tvärvetenskapliga studien där både bevarandebiologer och juridikforskare föreslagit hur begreppet gynnsambevarande status bör tolkas.

Efter närmare fyra år och fem miljoner kronor kommer nu slutrapporten av Claws and Laws. En rapport delvis signerad av den klart uttalade vargförespråkaren och biologen Guillaume Chapron, docent i ekologi. Han har tidigare kritiserat sårbarhetsanalyser som legat till grund för den licensjakt Sverige har genomfört på varg. I den här studien försöker Chrapron tillsammans med forskare i miljörätt visa hur Art- och Habitatdirektiv samt Bernkonventionen ska tolkas och hur vargförvaltning ska genomföras för att vara förenlig med EU-rätt. Något forskarna är tveksamma till att licensjakten är i dag.

Art- och habitatdirektivet ger utrymmer för medlemsstater att tillåta dödande av skyddade arter under vissa omständigheter om det skulle förbättra artens bevarande. När det råder vetenskaplig osäkerhet ligger emellertid bevisbördan på den myndighet som vill göra undantag från det strikta skyddet. Eftersom det finns få tecken på att ”toleransjakt” skulle förbättra bevarandet av arter, är det givetvis tveksamt om myndigheten kan visa det.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera